10 ciekawostek na temat sushi, które warto znać

0
72
sushi rolls Asian food on rectangular shale plates with wasabi and ginger, with chopsticks and soy sauce on a dark background

Japońskie danie cieszy się taką popularnością nie tylko ze względu na pyszny smak, ale także na szereg witamin i składników odżywczych. Wszystko to za sprawą świeżych ryb i ich wpływu na organizm człowieka. Samo sushi ma bardzo mało tłuszczu, a dodatkowo jest niskokaloryczne, dzięki czemu można jeść je bez wyrzutów sumienia.

Oto 10 ciekawostek na temat sushi, które każdy smakosz powinien znać:

1. Sushi można jeść rękoma

Przyjęło się, że to danie powinno być jedzone pałeczkami. Oczywiście osoby, które opanowały tę czynność do perfekcji, mogą spożywać japoński przysmak właśnie w ten sposób. Co jednak z tymi, którzy nie do końca potrafią posługiwać się pałeczkami? Na szczęście dopuszcza się możliwość jedzenia tych przekąsek rękoma.

2. Cena jedzenia zależy od jego jakości

Wiele osób zwraca uwagę często na cenę sushi, która jest dość wysoka. Wszystko to za sprawą świeżych ryb, których wartość w zależności od okresu wzrosnąć może nawet o 70%. Jednak za wysoką ceną idzie też jakość – im lepsza ryba, tym droższa.

3. Nie wkładaj sushi do lodówki

Kupując gotowe zestawy sushi w sklepach nie powinniśmy wkładać ich do lodówki. Może to popsuć smak ryżu, którego już nie da się odzyskać, przez co potrawa straci na jakości.

4. Marynowany imbir

Marynowany imbir ma za zadanie neutralizować smak, dlatego powinno się go jeść w momencie, w którym czuje się taką potrzebę. Spożywanie go do każdego kawałka sprawi, że potrawa straci swój niepowtarzalny charakter.

5. Picie w trakcie jedzenia

Picie wody nie jest zalecane w tracie jedzenie, ponieważ nie sprzyja trawieniu. Zamiast wody można wybrać np. zieloną herbatę.

6. Próbowanie dań innych osób

Próbowanie sushi z innego talerza to nic złego. Nie powinno jednak podawać się tego smakołyku pałeczkami, ale poprzez przekazanie talerza. Z kolei, gdy ktoś podaje nam swoje naczynie, należy złapać kawałek sushi końcówkami, które trzymamy, a nie tymi, którymi później jemy.

7. Sos sojowy i wasabi

Wiele osób nie widzi niczego złego w mieszaniu obu tych składników. Jednak nie zaleca się łączenia sosu sojowego z wasabi, ponieważ każdy z tych dodatków ma nieco inne zadanie. Wasabi jest intensywne, dlatego powinno dawać się go jak najmniej. Z kolei sos sojowy ma podkreślić wyrazistość potrawy, stąd wymieszanie obu tych sosów może znacząco zmienić smak przekąski.

8. Sake przed i po posiłku

Tak jak już zostało wspomniane, nie poleca się picia w trakcie jedzenia. Sake wytwarzane jest ze sfermentowanego ryżu, dlatego jego picie nie ma wpływu na doznania smakowe. Stąd w sushi barach i restauracjach podaje się je przed lub dopiero po posiłku.

9. Tajemnica długowieczności

Według niektórych osób, sushi to tajemnica długowieczności Japończyków. Przeciętny mieszkaniec tego kraju żyje ponad 80 lat, gdzie w Polsce średnia długość życia to ok. 76 lat.

10. Kto powinien unikać sushi?

Sushi nie jest wskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym, a co więcej, także osoby, które skarżą się na obrzęki, powinny unikać tego dania – wszystko to z powodu wysokiej ilości sodu w sosie sojowym i wasabi. Co więcej, kobiety w ciąży oraz dzieci powinny uważać na surową rybę, dlatego sushi z tym dodatkiem nie jest dla nich wskazane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here