ABC pysznej kawy, czyli …

0
33

jak z ziaren kawowca wydobyć niezwykły smak i aromat

 

Kawa, parzona i popijana w pośpiechu nigdy nie będzie smakować tak, jak powinna. Jej odpowiednie przygotowanie wymaga bowiem właściwej wiedzy, odpowiednich urządzeń oraz czasu, który pozwoli cieszyć się jej smakiem i aromatem. I choć niektórym osobom wymagania te mogą wydawać się wygórowane, warto wspomnieć, że istnieją kraje, gdzie parzeniu kawy towarzyszy nawet specjalny rytuał i oprawa. W Polsce natomiast kawoszom wystarcza zwykle, jeśli napój będzie pyszny, aromatyczny i elegancko podany.

 

Prawdziwy koneser kawy wie, że kluczowe dla jej smaku jest właściwe przechowywanie i mielenie ziaren. Ogromne znaczenie ma też gatunek kawy, choć w tej kwestii wybór zależy przede wszystkim od gustu smakosza. Co zrobić, by kuchnię wypełniał niezwykły zapach aromatycznej kawy? Poniżej znajdziesz wskazówki, które pozwolą to osiągnąć.

 

Co wpływa na jakość parzonej kawy?

Niezależnie od gatunku kawy, by zawsze cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem i aromatem, należy przestrzegać kilku istotnych zasad. By kawa zachowała swoje właściwości, należy przechowywać ją w specjalnie przystosowanym do tego celu szczelnym, nieprzezroczystym pojemniku. Najlepiej sprawdza się tu oryginalne opakowanie. Ziarna kawowca zachowują świeżość tylko przez pewien czas. Nie warto zatem kupować dużych zapasów tego produktu. Najodpowiedniejsza będzie ilość wystarczająca na dwa tygodnie jej spożycia. Ziarna należy mielić tuż przed parzeniem i jedynie w takiej ilości, jaka ma zostać zaparzona. Olejki eteryczne uwalniane podczas mielenia kawy ulatniają się w ciągu kilkudziesięciu minut. Z kawy, która zmielona została kilka godzin wcześniej, nie uzyska się smacznego napoju.

 

Młynek młynkowi nie równy

Wydobycie z kawy jej niezwykłego smaku i aromatu wymaga podjęcia decyzji, w zakresie sposobu jej parzenia i mielenia. Wiele w tej kwestii zależy od rodzaju młynka do kawy. Jak się okazuje, rynek pełen jest różnorodnych rodzajów tego asortymentu. I choć wielu słowa „młynek do kawy” może przywoływać wspomnienie starego urządzenia, w którym kawę mielono ręcznie za pomocą korbki, to świat idzie naprzód, a dostępność różnego rodzaju urządzeń, zarówno starszego, jak i nowszego typu jest zaskakująca.

 

Warto wiedzieć, że również dzisiaj w sklepach oferujących asortyment do przygotowywania kawy można kupić ręczny młynek do kawy. Są to zupełnie nowe urządzenia, niekiedy pięknie zdobione i stylizowane na młynki starego typu, np. cylindryczny młynek Gipfel, lub o designie nawiązującym do nowoczesnych wnętrz – przykładem jest młynek marki Tescoma. Wielu znawców kawy decyduje się na zakup właśnie takiego urządzenia, twierdząc, że ręczne mielenie to prawdziwy kunszt, a z ziaren poddanych temu procesowi wydobywa się wyjątkowy aromat. Sama kawa natomiast nie jest przegrzewana, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości.

 

Osoby, które nie lubią mielić kawy ręcznie lub chcą zaoszczędzić nieco czasu, mogą zdecydować się na zakup elektrycznego urządzenia. Choć jest ono nieco droższe, to zdecydowanie wydajniejsze. Napędzane jest źródłem prądu, a do jego uruchomienia wymagane jest jedynie przyciśnięcie włącznika. Większość elektrycznych młynków do kawy posiada udogodnienie w postaci regulacji grubości mielenia. Opcja ta sprawia, że grubość kawy można dostosować do sposobu jej zaparzania. Elektryczne młynki mogą być wyposażone w różne mechanizmy mielące. Wśród nich najpopularniejsze są młynki żarnowe. Posiadają żarna, które wprawione w ruch ścierają ziarna kawy, działając na podobnej zasadzie, co młynki ręczne. Co istotne, ilość powstającego przy tej okazji pyłu kawowego jest znikoma. Napój zaparzony z ziaren zmielonych w żarnowym młynku do kawy zachowuje swoje cenne walory smakowe oraz aromat. Młynki udarowe, wyposażone w ostrza, powodują rozcinanie ziaren na nierówne kawałki. Koneserzy kawy postrzegają tę metodę jako znacznie gorszą, ponieważ ilość powstałego przy tej okazji pyłu kawowego, który w istotny sposób wpływa na kwasowość napoju, jest dużo większa. Ponadto kawa jest mocno podgrzewana, przez co traci swoje walory smakowe oraz aromat. Udarowe młynki do kawy z reguły są modelami tańszymi od młynków żarnowych. Zdecydowanie najnowocześniejsza grupa urządzeń to młynki do kawy z wyświetlaczem LCD. Sterowane są komputerowo i umożliwiają regulację zarówno grubości, jak i czasu mielenia.

 

Najistotniejsze parametry młynka

Wybór odpowiedniego młynka do kawy w istotny sposób wpływa na jakość zaparzonego napoju. Dokonując go, należy po pierwsze rozważyć, czy lepszy będzie młynek ręczny, czy elektryczny. Jeśli zdecydujesz się na ten drugi, powinieneś wziąć pod uwagę poniższe parametry:

  • moc – może wahać się od 200 – 900 W;
  • obroty – ilość obrotów/minutę powinna być tak dobrana, by nie powodować nagrzewania kawy;
  • wydajność – czyli ilość kawy, jaką zmielić można w ciągu minuty. Za zadowalającą można uznać wartość wynoszącą ok. 130g/min.

Rozpiętość cenowa młynków do kawy jest bardzo duża. Począwszy od 100 zł za tańsze urządzenia, do nawet kilku tysięcy za sprzęt z wyższej półki. Dokonując wyboru warto uwzględnić wszystkie swoje potrzeby oraz oczekiwania względem urządzenia, pamiętając o szerokiej gamie możliwości, jakie oferuje wiele z nich (regulacja grubości mielenia, ustawienie czasu mielenia itd.). W ostatecznym rozrachunku warto postawić na model, który spełni wszystkie założone oczekiwania. Wszelkiego rodzaju kompromisy w tej sprawie, mogą skutkować tym, że kawa nie będzie posiadać charakterystycznego dla niej smaku i aromatu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here