Czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni? 10 praktycznych porad

Są rzeczy, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni. Bez nich nie ugotujesz obiadu, nie zrobisz sobie kawy, ani nie przygotujesz dziecku śniadania do szkoły. Łatwo o nich zapomnieć w ferworze urządzania mieszkania, dlatego specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy rady na temat tego, czego nie może zabraknąć w Twojej kuchni.

 

1. Garnki – must have każdej kuchni

Garnki to rzecz, która nierozerwalnie kojarzy nam się z kuchnią. Są niezbędne w przypadku, gdy chcemy ugotować obiad lub przygotować posiłek na ciepło. Ile garnków powinno znaleźć się w Twojej kuchni? Jeśli nie jesteś fanką gotowania, wystarczą Ci 2-3 sztuki, najlepiej różnej wielkości. Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając garnek? Na to, z czego jest wykonany. Coraz większą popularnością wśród gospodyń domowych cieszą się produkty ze stali nierdzewnej, ponieważ są odporne na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Najważniejsze jest jednak to, na jakiej kuchence będziemy gotować. Nie ma problemu w przypadku kuchenki gazowej – ta toleruje większość powierzchni. Natomiast w przypadku indukcyjnej, najlepiej wybrać garnek z dnem wykonanym z fotomagnetyku – materiału, który jest wykrywany przez pole płyty indukcyjnej. Dno powinno być płaskie, by umożliwić równomierne rozchodzenie się ciepła. To, co jest również istotne to to, czy garnki nadają się mycia w zmywarce oraz, czy uchwyt nie przewodzi ciepła.

2. Patelnia nie tylko dla Mistrza Kuchni

Kolejną rzeczą, bez której trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie kuchni, jest patelnia. Jest niezbędna nie tylko dla tych, którzy uwielbiają gotować, ale też dla tych, dla których spędzanie czasu w kuchni to czysta męka. Jeśli jesteś jedną z osób, którą przerasta przygotowanie jajecznicy, z pewnością zdajesz sobie sprawę z tego, jak bardzo przydatne jest to narzędzie. Na co zwrócić uwagę wybierając patelnię? Przede wszystkim na rozmiar. Z jednej strony na rynku dostępne są malutkie patelnie, na których można usmażyć co najwyżej jajko, a z drugiej strony nierzadko spotyka się patelnie-giganty, które z trudem mieszczą się w szafce. Jaki rozmiar wybrać? Optymalna średnica to ok. 20-25 cm – zmieści się w każdej półce i rozgrzeje się na każdym palniku. Warto również zwrócić uwagę na grubość patelni. Ostatnimi czasy da się słyszeć wiele opinii, że im cieńsza patelnia, tym lepsza. Obalamy ten mit! Grubsza powierzchnia dłużej trzyma ciepło, jest bardziej stabilna, a także mniej podatna na odkształcenia

 

3. Na ostro, czyli noże w roli głównej

Bez noży trudno się obejść. Dobrze jest mieć ich co najmniej 3 sztuki – mały, średni i duży. Warto też zwrócić uwagę na nóż szefa kuchni, którego długość wynosi od 20 do 25 cm. Służy on do siekania, szatkowania i rozgniatania. Słowem – jest wielofunkcyjny. Jednak mały i średni nóż przyda się w przypadku krojenia drobniejszych rzeczy, takich jak np. warzywa na sałatkę. Ważne, żeby były dobrze naostrzone – nie ma bowiem nic gorszego niż tępy nóż.

4. Czajnik – bez niego ani rusz!

Kawa i herbata to jeden z codziennych rytuałów każdego człowieka. To właśnie dlatego ludzkość wymyśliła czajnik – najpierw tradycyjny, potem elektryczny. Nie da się obejść bez tego urządzenia w kuchni. Jaki czajnik wybrać? To zależy od tego, czy jesteśmy fanami nowoczesności, czy jednak nasze serce jest wierne tradycji. Jeśli głos serca nie jest dla Ciebie dostatecznym wyznacznikiem, rozważ, co jest bardziej opłacalne. Nowoczesne czajniki zużywają prąd, tradycyjne – gaz. W zależności, z jakich zasobów częściej korzystasz, powinieneś wybrać odpowiedni dla siebie model.

5. Jak kroić to tylko na desce!

Choć deska do krojenia może wydawać się tylko gadżetem, tak naprawdę jest bardzo przydatnym narzędziem kuchennym. Na desce kroimy przecież chleb, warzywa, mięso i inne produkty, z których przygotowujemy posiłki. Nie może jej więc w kuchni zabraknąć. Rynek oferuje nam deski drewniane, szklane i z tworzywa sztucznego. Te drewniane mają naturalne właściwości bakteriobójcze i nie tępią noży. Deski ze sztucznego tworzywa także nie niszczą noży, a dodatkowo można je bez problemu włożyć do zmywarki. Z kolei deski szklane trudno jest uszkodzić, czy zarysować.

 

6. Słodko mi, czyli akcesoria do pieczenia

Popularny, internetowy mem głosi: Nie ufam ludziom, którzy nie lubią słodyczy. Trudno się nie uśmiechnąć, ponieważ naprawdę rzadko się zdarza, żeby ktoś nie przepadał za słodkościami. Najlepsze są oczywiście te domowej roboty. Dlatego dla wszystkich fanów wyrobów cukierniczych, akcesoria do pieczenia są niezbędnym wyposażeniem kuchennym. Polecamy formy, wałki do ciasta, a także stolnice i maty do pieczenia. Jeśli dodatkowo lubicie ładne ozdoby na swoich cukierniczych wyrobach, na pewno zainteresują was elementy przeznaczone do dekoracji – estetyka to kluczowa sprawa w kuchni!

7. Świeży chleb? Jest na to sposób!

Po co najczęściej idziemy rano do sklepu? Po świeże bułeczki. Jak sprawić, by kupowane przez nas pieczywo było zawsze zdatne do spożycia? Należy je odpowiednio przechowywać. Do tego służy chlebak. Często pełni on także funkcję dekoracyjną. Na co zwrócić przede wszystkim uwagę, wybierając chlebak? Ważne jest to, czy konstrukcja produktu dobrze wpływa na cyrkulację powietrza, a także czy posiada wywietrzniki, które zapobiegają pojawianiu się pleśni i przesuszeniu powietrza.

8. Naczynie żaroodporne – idealne do zapiekanek!

Kuchnia włoska jest przez nas Polaków bardzo lubiana. Do gustu przypadły nam przede wszystkim makaronowe zapiekanki. Najlepiej przygotowuje się je w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Można wybrać szklane albo ceramiczne. Oba cechują się odpornością na wysokie temperatury, dzięki czemu mamy pewność, że przygotowane przez nas potrawy będą dobrze upieczone i będą smakowały wszystkim gościom.

9. Blender – urządzenie, który zrobi Ci robotę!

Nowoczesna kuchnia kocha blendery. Dzięki nim gotowanie i pieczenie staje się dużo prostsze. Zupa-krem, koktajl owocowy, Crème brûlée? Z blenderem to nie problem! To urządzenie zostało stworzone do tego, by ułatwić Ci życie. Wybierając blender, należy zwrócić uwagę na jego moc, zasilanie oraz materiał, z którego produkt został stworzony.

10. Przyprawniki – aby dania miały smak!

Na koniec warto zaopatrzyć swoją kuchnię w przyprawniki. Sól, pieprz, zioła – to produkty, które należy przechowywać w odpowiedni sposób. To one odpowiadają za smak potraw, ich aromat i zapach. Dlatego należy im się specjalne traktowanie. Dodatkowo przyprawniki pełnią doskonałą funkcję dekoracyjną i w zależności od designu, mogą kuchnię ożywić albo dodać jej elegancji.

Warto mieć w swojej kuchni te 10 przedmiotów. Usprawnią gotowanie i sprawią, że będzie ono przyjemniejsze. Jesteś na etapie kompletowania akcesoriów kuchennych? Zapraszamy na Decortomamy największy wybór wyposażenia kuchni w polskim internecie.

Źródło zdjęć: decorto.pl, files.vialli-design.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *