Czy potrzebujemy Superfood? Cała prawda o suplementach diety i zdrowej żywności

4
378

Superfood to produkty, które posiadają liczne właściwości odżywcze, takie jak: duża ilość witamin, minerałów, antyoksydantów i innych składników odżywczych. W ostatnim czasie panuje moda na produkty, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie i mogą przedłużyć nasze życie. Czy, jednak wszystkie superfood są tak „super” jak się powszechnie uważa? I czy warto je stosować?

 

Żyjemy coraz dłużej i coraz częściej dotykają nas tzw. choroby cywilizacyjne: cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca, udar mózgu, choroby serca i osteoporoza. Jest to spowodowane dietą, opartą w większości na przetworzonej żywności. Dlatego lekarze i dietetycy podkreślają, że są nam potrzebne naturalne, zdrowe produkty, które uzupełnią niedobory witamin w diecie, „podreperują” złą kondycję i oczyszczą organizm z toksyn, które zawarte są w jedzeniu i środowisku, w którym żyjemy.

Co jest superfood?
Nie ma ściśle przyjętych kryteriów produktów, które uznaje się za superfood. Wbrew przekonaniom superfood to nie tylko egzotyczne jagody goji lub acai, ale też nasze rodzime porzeczki, borówki, czosnek lub cebula. Lista produktów, które można zaliczyć do superfood jest długa i niekoniecznie trzeba wybierać z niej to, co trudno dostępne, egzotyczne i w wysokich cenach. Co, zatem warto na stałe włączyć do swojej diety?

• Nasiona chia
Nasionia chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają duże ilości minerałów, pełnowartościowego białka, przeciwutleniaczy i witamin z grupy B, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega-3. Są niskokaloryczne, co jest ich dodatkową zaletą.
Dlaczego warto je włączyć na stałe do swojej diety? Są niedrogie, łatwo dostępne i zawierają dużą dawkę witamin. Zazwyczaj są uprawiane ekologicznie, nie są modyfikowane genetycznie i nie zawierają glutenu, co jest ich dodatkowym plusem.

Jak stosować nasiona chia?
Ziarenka nasion chia należy dodawać do koktajli, jogurtu, deserów, owsianki, soków lub wody. Nasiona chia pęcznieją pod wpływem wody i zwiększają swoją objętość do 9 razy. Można nimi posypać sałatkę, dodać do ziemniaków, ryżu, soczewicy i komosy ryżowej. Zmielone nasiona chia używa się podczas pieczenia (wymieszane z mąką) i do zagęszczania zup i gulaszów. Można zmiksować nasiona chia, połączyć z cynamonem i suszonymi owocami i używać, jako alternatywę dla tradycyjnego dżemu.

• Olej kokosowy
Olej kokosowy to źródło kwasów nasyconych, takich jak: kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy i kwasów nienasyconych. Jest ceniony z uwagi na właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Ma kokosowy smak i zapach, który dla wielu jest kolejnym atutem. Najzdrowszy jest olej nierafinowany, pochodzący z ekologicznych upraw i tłoczony na zimno, jak olej kokosowy Vivio.  Należy unikać oleju rafinowanego, ponieważ jest produkowany w wysokich temperaturach i często z użyciem chemicznych rozpuszczalników.

Jak stosować olej kokosowy?
Olej kokosowy, jako środek spożywczy, z uwagi na stałą postać nadaje się do smarowania pieczywa zamiast masła i margaryny. Można go używać do smażenia, ponieważ w wysokich temperaturach nie pali się i nie jełczeje. Można też przygotowywać z niego masy do ciast, tortów i desery. Rozpuszczony nadaje się do dressingów i sosów sałatkowych.
W kosmetyce olej kokosowy jest stosowany jako balsam na zniszczone i rozdwojone końcówki włosów. Używany jest do depilacji i jako środek łagodzący po jej zakończeniu. Można używać go do demakijażu twarzy i oczyszczania okolic oczu. Po wykonaniu demakijażu należy przetrzeć twarz chusteczką, by usunąć nadmiar oleju.

• Quinoa komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Zawiera aminokwasy, a, zawarta w nich lizyna pomaga w budowie chrząstek. Lizyna jest rzadko spotyka w produktach roślinnych, dlatego komosa polecana jest osobom, które są na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Zaleca się też podawanie jej dzieciom, ponieważ jest bogata w witaminy, stymuluje hormon wzrostu i ułatwia przyswajanie wapnia.

Jak stosować komosę ryżową?
Komosę ryżową gotuje się podobnie jak ryż, pamiętając by przed gotowaniem dobrze ją wypłukać. Na 1 szklankę suchych ziaren komosy należy użyć 2 szklanki wody i 1/4 łyżeczki soli morskiej. Wszystkie składniki należy włożyć do garnka, połączyć, zagotować, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować ok. 15 minut. Po kwadransie wyłączyć ogień, zdjąć pokrywkę i delikatnie zamieszać, by nadać komosie puszystości. Przykryć ponownie i zostawić na ok. 5 minut.
Podawać na słodko z owocami lub w wersji z warzywami lub mięsem.

Superfood to nie tylko egzotyczne produkty, ale też nasze rodzime, których czasem nie doceniamy. Wybierając je warto pamiętać, że zdrowa dieta to dopiero pierwszy krok na drodze do uzyskania szczupłej sylwetki i dobrego samopoczucia. Warto też zdecydować się na aktywność fizyczną, by w pełni zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę.

4 KOMENTARZE

  1. ekstra! ludzie coraz więcej ćwiczą ( moda na bycie fit ) i coraz bardziej są świadomi faktu, że jesteś tym co jesz. Superfood doskonale wpisuje się w ten trend!

  2. superfood to jakaś głupia moda, można powiedzieć że marchewka z ryneczku, jajka od gospodarza, czy kury z wolnego wybiegów też są superfoods

  3. Obecnie korzystam z suplementów diety a dokładnie to z chlorelli. Pomaga z nadciśnieniem oraz w kwestii odchudzania. Bardzo oczyszcza organizm, jest najczystsza bo sprowadzana jest z Korei. Można ja kupić w Piotrze i Pawle. Ja ją mieszam z sokiem i jest ok : )

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here