Dieta bezglutenowa – bez ograniczeń

0
393

Dieta bezglutenowa w obecnych czasach wcale nie musi Cię ograniczać. Asortyment produktów nie posiadających glutenu ciągle poszerza się o nowe składniki, dlatego też menu osoby nietolerującej tego komponentu może być naprawdę urozmaicone i ciekawe.

Dieta bezglutenowa w obecnych czasach wcale nie musi Cię ograniczać. Asortyment produktów nie posiadających glutenu ciągle poszerza się o nowe składniki, dlatego też menu osoby nietolerującej tego komponentu może być naprawdę urozmaicone i ciekawe.

Największa zawartość glutenu występuje w twardej pszenicy durum, życie, jęczmieniu i owsie. Jak powszechnie wiadomo są to podstawowe składniki mąki, która jest zaś budulcem wielu potraw i smakołyków. Najbardziej kojarzy nam się ona z pysznymi makaronami, smacznym chlebem oraz wieloma przekąskami. Jak więc nie wykluczając mąki z naszego menu walczyć z nietolerancją glutenu? Otóż wystarczy zamienić ten tradycyjny składnik na mąkę gryczaną, jaglaną, kokosową, czy też migdałową. Jest to tylko kilka z wielu propozycji… Jak widać wybór jest ogromny! Przygotujesz z ich użyciem wiele rozmaitych potraw, które często wyróżniają się jeszcze bogatszym smakiem.

A co jeśli przyjdzie Ci ochota na co słodkiego, bądź jakąś słoną przekąskę? To też nie stanowi już problemu! Jedną z ciekawych, prostych i bardzo smacznych przekąsek są chipsy bananowe. Stanowią one fantastyczną alternatywę dla wielu innych słodkości dostępnych w każdym sklepiku. Fantastycznie sprawdzają się także jako chrupiący i słodki dodatek do musli, owsianki, czy po prostu jogurtu. Zdrową i bezglutenową przekąską są również gryczanki w wielu wersjach smakowych takich jak np.: czekoladowa, czy owocowa. Fani czekolady również znajdą wyśmienite propozycje z półki bezglutenowej.

Kuchnia włoska i jej nieodłączny element, który stanowią makarony to składnik, bez którego nie wyobrażasz się swojego codziennego menu? Nietolerancja glutenu niestety psuje tę pyszną więź z makaronowymi potrawami? Teraz przypadłość ta nie będzie dla ciebie uciążliwa w tej relacji! Pyszne, bezglutenowe makarony umożliwią Ci przygotowywanie smakowitych past i delektowanie się ich wyśmienitym smakiem! Kukurydziany, ryżowy, gryczany… Penne, świderki, spaghetti… Wybór jest ogromny, a smak jeszcze bardziej wyrazisty i pyszny!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.