Dieta bezglutenowa – bez ograniczeń

0
334

Dieta bezglutenowa w obecnych czasach wcale nie musi Cię ograniczać. Asortyment produktów nie posiadających glutenu ciągle poszerza się o nowe składniki, dlatego też menu osoby nietolerującej tego komponentu może być naprawdę urozmaicone i ciekawe.

Dieta bezglutenowa w obecnych czasach wcale nie musi Cię ograniczać. Asortyment produktów nie posiadających glutenu ciągle poszerza się o nowe składniki, dlatego też menu osoby nietolerującej tego komponentu może być naprawdę urozmaicone i ciekawe.

Największa zawartość glutenu występuje w twardej pszenicy durum, życie, jęczmieniu i owsie. Jak powszechnie wiadomo są to podstawowe składniki mąki, która jest zaś budulcem wielu potraw i smakołyków. Najbardziej kojarzy nam się ona z pysznymi makaronami, smacznym chlebem oraz wieloma przekąskami. Jak więc nie wykluczając mąki z naszego menu walczyć z nietolerancją glutenu? Otóż wystarczy zamienić ten tradycyjny składnik na mąkę gryczaną, jaglaną, kokosową, czy też migdałową. Jest to tylko kilka z wielu propozycji… Jak widać wybór jest ogromny! Przygotujesz z ich użyciem wiele rozmaitych potraw, które często wyróżniają się jeszcze bogatszym smakiem.

A co jeśli przyjdzie Ci ochota na co słodkiego, bądź jakąś słoną przekąskę? To też nie stanowi już problemu! Jedną z ciekawych, prostych i bardzo smacznych przekąsek są chipsy bananowe. Stanowią one fantastyczną alternatywę dla wielu innych słodkości dostępnych w każdym sklepiku. Fantastycznie sprawdzają się także jako chrupiący i słodki dodatek do musli, owsianki, czy po prostu jogurtu. Zdrową i bezglutenową przekąską są również gryczanki w wielu wersjach smakowych takich jak np.: czekoladowa, czy owocowa. Fani czekolady również znajdą wyśmienite propozycje z półki bezglutenowej.

Kuchnia włoska i jej nieodłączny element, który stanowią makarony to składnik, bez którego nie wyobrażasz się swojego codziennego menu? Nietolerancja glutenu niestety psuje tę pyszną więź z makaronowymi potrawami? Teraz przypadłość ta nie będzie dla ciebie uciążliwa w tej relacji! Pyszne, bezglutenowe makarony umożliwią Ci przygotowywanie smakowitych past i delektowanie się ich wyśmienitym smakiem! Kukurydziany, ryżowy, gryczany… Penne, świderki, spaghetti… Wybór jest ogromny, a smak jeszcze bardziej wyrazisty i pyszny!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here