Jak ułożyć naczynia i sztućce na stole?

0
447

Ułożenie sztućców na stole dla wielu osób pozostaje wielką zagadką. W domu podczas obiadu używa się zazwyczaj noża, widelca oraz łyżki, dodatkowo znajdują się one w bardzo dowolnym i przypadkowym ułożeniu.

 

Co jednak, jeśli wybiera się na elegancką, wykwintną kolację do drogiej restauracji? Wtedy zaczynają się schody – który widelczyk do czego służy i dlaczego leży akurat w tym miejscu? Aby zawstydzić nas niewiedzą nie trzeba jednak udawać się do restauracji – wystarczy udać się do znajomych, którzy szczególnie dbają o przestrzeganie zasad odpowiedniego ułożenia sztućców i naczyń na stole lub zaprosić ich do siebie. Zawsze istnieje możliwość, że ktoś mniej lub bardziej dyskretnie zwróci nam uwagę, bądź sam przełoży sztućce w odpowiednie miejsce. Spokojnie, opanowanie tej trudnej z pozoru sztuki nie zajmie dużo czasu.

Zobaczmy, jak prawidłowo ułożyć zastawę do standardowego obiadu. Pośrodku powinien oczywiście znaleźć się talerz. Można pod niego podłożyć tak zwany podtalerz, który nie służy do podawania potraw, a jedynie jako podkładka. Znajduje on swoje miejsce na stole przy bardziej eleganckiej wersji, więc przy zwykłym, rodzinnym obiedzie śmiało można z niego zrezygnować Może on być różny od całej reszty zastawy. Po lewej stronie talerza powinny znaleźć się widelce, w zależności od tego, jakie dania serwujemy. Najbliżej talerza powinien znaleźć się widelec do dania głównego. Zaraz obok niego, jeśli oczywiście jest to posiłek, na który się zdecydowaliśmy, powinien znaleźć się widelec do ryby. Jako ostatni układamy ten służący do jedzenia sałatki. Wszystkie widelce muszą leżeć brzuszkiem do dołu. Po prawej stronie talerza powinny się znaleźć noże, zwrócone ostrzem w lewą stronę. Najbliżej talerza układamy ten do głównego dania, następnie do ryby. Następnie powinna znajdować się łyżka do zupy (jeśli jednak jest ona podawana w filiżance należy zdecydować się na łyżkę deserową), a na samym końcu nóż do przystawek. Koniecznie należy zwrócić uwagę, aby odległość od krawędzi stołu wszystkich sztućców była jednakowa. Po prawej stronie powyżej talerza powinny znajdować się kieliszki na wodę oraz wino, jeśli chcemy je podać do posiłku: inny na czerwone i białe. Po lewej stronie należy położyć talerzyk na pieczywo, a na nim nóż do masła. Bardzo często powyżej talerza układa się również kolejno widelczyk i łyżeczkę deserową.

Ważne jest ułożenie zastawy deserowej, jeśli zapraszamy gości na pyszne ciasto i kawę. Pośrodku powinien znajdować się talerzyk deserowy, a po jego prawej stronie filiżanka ze spodeczkiem i łyżeczką. Nad talerzykiem należy ułożyć kolejno widelczyk oraz łyżeczkę: trzonek widelczyka powinien być skierowany w prawą stronę, odwrotnie niż widelczyka. Zaraz obok nich powinien znajdować się kieliszek na wodę.

Główną zasadą przy układaniu talerzy i sztućców jest kolejność podawanych potraw – podkreśla sprzedawca w sklepie NaMoimStole.pl

Znajdujące się po zewnętrznej stronie sztućce służą do spożycia pierwszego w kolejności dania, więc nawet jeśli będąc w restauracji zastanawiamy się, po które sięgnąć najpierw, pamiętajmy o tej zasadzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here