Nie zostawiaj swoich wypieków bez polewy

0 592

Samodzielne pieczenie ciast i ciasteczek to twoja pasja? Lubisz eksperymentować z przepisami znalezionymi w ulubionym serwisie kulinarnym? Nie wiesz jednak, jak wykonać polewę czekoladową, która zamieni deser w prawdziwe dzieło sztuki przyciągające nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Mamy dla ciebie kilka sprawdzonych inspiracji, z pomocą których wykonasz wyjątkową dekorację swoich popisowych wypieków. I to w kilku odsłonach!

Błyszcząca polewa czekoladowa

Lśniąca polewa czekoladowa będzie ozdobą każdego wypieku. Ta z poniższego przepisu jest idealnie lustrzana i bardzo gładka, a oprócz tego z łatwością rozprowadza się po powierzchni ciasta.

Potrzebne składniki:

150 g cukru
50 ml wody
50 ml kakao
100 ml śmietany 36 %
2 łyżeczki żelatyny wymieszanej z wodą

Sposób przygotowania:

W rondelku wypełnionym wodą rozpuść cukier. Dodaj kakao i śmietankę – całość dokładnie wymieszaj. Odstaw z ognia, a następnie do gorącej polewy dodaj żelatynę i ponownie zamieszaj. Ostudź ją, uważając, by nie ścięła się zbyt mocno. Najlepiej, jeśli będziesz ją mieszać co 5-10 minut. Gdy nieco zgęstnieje, wylej ją na ciasto. Jeżeli stanie się zbyt gęsta, wstaw ją na kilka sekund do mikrofalówki.

Ganache – mocno czekoladowa polewa

Ganache to polewa czekoladowa o wyjątkowo bogatym smaku. Gdy jest ciepła możesz nią polać dowolne ciasto, mając pewność, że nie połamie się. Możesz też nieco ją schłodzić i wykorzystać jako krem do urodzinowego tortu.

Potrzebne składniki:

100 g czekolady min. 65 % kakao
100 ml śmietanki 30 %
50 g miękkiego masła

Sposób wykonania:

Czekoladę posiekaj, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Dodaj śmietankę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewa czekoladowa bez gotowania

Polewa czekoladowa bez konieczności gotowania? To możliwe! Przepis na nią wykorzystaj zawsze wtedy, gdy nie masz dostępu do kuchenki lub zależy ci na ekspresowej dekoracji ciasta lub ciasteczek.

Potrzebne składniki:

30 g kakao
50 g masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
30 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Kakao rozpuść we wrzątku, pozbywając się ewentualnych grudek. Osobno utrzyj masło z cukrem na gładką masę, a następnie dodaj do niej żółtka oraz wodę z kakao. Ubijaj do momentu związania składników.

Polecamy również przepis na mocno czekoladowe brownie.

Fit polewa czekoladowa

Chcesz udekorować swój wypiek, ale zależy ci na zmniejszeniu jego kaloryczności? Polewa czekoladowa do ciast i ciasteczek nie musi być tucząca. Wystarczy, że przygotujesz jej zdrową, fit wersję z powidłami ze śliwek.

Potrzebne składniki:

5 łyżek powideł śliwkowych
2 łyżki kakao

Sposób wykonania:

W miseczce utrzyj ze sobą powidła śliwkowe oraz kakao. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, udekoruj nią przygotowany wcześniej wypiek.

Zwarzona polewa czekoladowa to koszmar, który może przytrafić się każdemu. Na szczęście, istnieje sprawdzony sposób na jej uratowanie. Jaki? Dodaj do niej łyżkę wody lub mleka i podgrzewaj przez chwilę, aż ponownie uzyska pożądaną konsystencję. A co zrobić, kiedy rozwarstwieniu ulegnie polewa bez czekolady w przepisie? Gładkość masy kakaowej przywróci dodanie kilku kostek gorzkiej czekolady.

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.