Obrusy do obiektów gastronomicznych

2 268

Obrusy stanowią nieodłączną część pięknie nakrytego stołu. Nie tylko przyjmują postać wizytówki lokalu, ale również budują klimat i charakter panujący we wnętrzu. Rodzi się jednak pytanie, na co zwrócić uwagę stojąc przed koniecznością jego zakupu? Które modele najczęściej są wybierane przez znanych restauratorów?

 Najlepszy obrus

Do codziennego użytkowania najlepiej sprawdzają się obrusy plamoodporne. Duży udział w tym zakresie odgrywa ogrom zalet, jakimi się charakteryzują. Po pierwsze, nie trzeba ich gotować, jak to jest w przypadku obrusów wykonanych z bawełny. Po drugie, nie niszczą się podczas intensywnego użytkowania, a co za tym idzie – częstego prania. A w dodatku są tańsze od tych wyprodukowanych z bawełny. Powłoka plamoodporna, odporna na zabrudzenia wynika z teflonowego wykończenia, które w dużym zakresie podnosi odporność mechaniczną tkaniny na zanieczyszczenia. Niestety, nie jest to rozwiązanie pozbawione wad. Największym mankamentem, na który często zwracają uwagę restauratorzy jest powtarzalność wzorów. Najczęściej bowiem możemy spotkać modele wykonane w białym lub kremowym kolorze.

Jaki styl i materiał?

Właściciele lokali gastronomicznych jednym chórem przyznają, że idealny obrus powinien charakteryzować się czterema cechami. Przede wszystkim musi być łatwy w praniu i prasowaniu, powinien wyróżniać się eleganckim designem oraz niską kurczliwością. Najmniej wymagające w użytkowaniu są okrycia plamoodporne, choć największym urokiem cechują się modele wykonane z bawełny. Na szczęście można zawrzeć pewien kompromis pomiędzy tymi dwoma obrusami i zaopatrzyć się w fason bawełniany, wzbogacony dodatkiem poliestru. Jego obecność dodaje tkaninie delikatnego połysku, łatwiej układa się na stole, a także charakteryzuje się większą trwałością. Obrusy wzbogacone poliestrem są w zasadzie trudne do odróżnienia od tych wyprodukowanych z czystej bawełny. Nie wymagają krochmalenia, a także nie wchłaniają wody.

Producenci tkanin dla obiektów gastronomicznych powinny stosować jedynie najlepsze jakościowo barwniki oraz środki chemiczne. W przeciwnym razie nasz obrus szybko straci na pierwotnym wyglądzie. Jego kolor zblednie, a materiał się skurczy.

 

Optymalnie byłoby, gdyby był wyprodukowany ekologicznie, przy zastosowaniu jak najmniejszej ilości formaldehydów, o czym informuje specjalny certyfikat. Wtenczas mamy pewność, że nie zawiera substancji rakotwórczych. Wszystko to sprawia, że warto zaopatrywać się u znanych i cenionych producentów, gdyż niska cena zakupu nie ma absolutnie żadnego przełożenia na jakość towaru.

 

2 Komentarzy
  1. JJRB Użytkownicy mówią:

    ja bardzo lubię takie, jak na załączonym obrazku czyli kratę, idealnie pasuje do Włoskich knajpek.
    Ostatecznie jeśli decydujemy się na obrus top musi być plamoodporny.

    Powiem Wam ciekawostkę, potkałam się z czymś takim, że kelner na obrus kładł papier ( zwyczajny cieńki biały papiero na cały stół. I była to dobra restauracja

  2. Fermandynka_239 Użytkownicy mówią:

    Tylko biały klasyczny obrus! żadne plamoodporne itp. Elegancki obrus jest biały, gruby i naturalny oczywiście idealnie wyprasowany

Napisz odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.