Zaskakujące fakty o olejku kokosowym

0
17958

Olejek kokosowy jest bardzo często stosowany w kuchni, często dodaje się go również do kosmetyków (pomadki nawilżające do ust o smaku i aromacie kokosa, kokosowe balsamy do ciała lub emulsje do opalania o kokosowym zapachu są czymś powszechnie znanym). Mało kto jednak wie, jakie inne korzyści niesie ze sobą używanie olejku kokosowego. Oto zaskakujące fakty o olejku kokosowym.\

1. Może być używany jako maska do włosów

Olejek kokosowy do włosów jest niezastąpiony. Będzie zbawieniem dla wszystkich, którzy dawno porzucili marzenia o pełnych objętości i lekkości włosach. Olej kokosowy reguluje poziom sebum, oczyszcza skórę głowy i zwalcza nadmierny łojotok oraz sprawia, że nawet ciężkie, oklapnięte włosy zyskają lekkość i odpowiedni stopień nawilżenia.

2. Może być stosowany do odkażania skóry

Olejek kokosowy ma niezwykłe właściwości: łagodzi stany zapalne i pomaga leczyć podrażniona skórę. Jego łagodzące, antyseptyczne właściwości są wykorzystywane przy leczeniu trądziku, ponieważ dodatkowo zwalcza on wszelkie bakterie i zapewnia skórze detoks.

3. Pomaga „wymieść” ze skóry złe tłuszcze

Olejek kokosowy posiada duże stężenia kwasu laurynowego, który mimo iż należy do kwasów tłuszczowych nasyconych – ma zaskakujące właściwości zdrowotne – pomaga bowiem obniżyć poziom cholesterolu, a zatem zmniejsza ryzyko zawałów i chorób serca.

4. Olejek kokosowy odchudza

Olejek kokosowy powinien włączyć do diety każdy, kto obawia się o stan swoich boczków. Olejek kokosowy przyspiesza bowiem metabolizm i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów.

5. Olejek kokosowy wybiela zęby

Ssanie olejku kokosowego staje się bardzo trendy. Od kiedy okazało się, że doskonale wybiela on zęby i odkaża jamę ustną. Olejek stosuje się codziennie przez około 15-20 minut, płucząc nim zęby i dziąsła.

6. Olejek kokosowy do demakijażu

Olejek kokosowy jest idealny do demakijażu skóry – nie tylko nawilża i dostarcza jej szeregu składników mineralnych, ale również działa jak detoks, i łagodzi wszelkie podrażnienia na jej powierzchni. Olejek kokosowy nadaje się do każdego rodzaju skóry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.