Bazzara – wyjątkowa kawa dla koneserów

Kawa to ulubiony napój wielu osób na całym świecie. Delikatnie pobudza dzięki zawartości kofeiny, dlatego często sięga się po nią po przebudzeniu lub w trakcie dnia. Kawa może mieć odmienny smak, aromat oraz różną zawartość kofeiny. Te cechy zależą od pochodzenia kawy, od jej gatunku, procesu uprawy oraz od palenia ziaren. Kawa smakuje doskonale również ze słodkimi dodatkami lub z mlekiem. Bazzara to wyjątkowa marka kawy, która świetnie smakuje i niesamowicie pachnie.

Różne rodzaje kaw — jak wybrać swoją ulubioną?

Wyróżnia się kilka rodzajów kawy, ale najpopularniejsza to arabica oraz robusta. Arabica charakteryzuje się niewielką zawartością kofeiny, może mieć orzechowy bądź czekoladowy posmak i świetnie sprawdzi się jako espresso. Arabica jest dość wymagająca w stosunku to gleby — wymaga żyznego podłoża i słonecznego stanowiska. Robusta to odmiana o intensywnym smaku, kawa ma wyższą zawartość kofeiny niż arabica. Arabica marki Bazzara to idealna kawa dla koneserów dobrego smaku. Kawa składa się z mieszanek najlepszych arabic, które zostały specjalnie wyselekcjonowane. Świeżo palone ziarna kawy są niezwykle aromatyczne, a delikatna nuta orzechowa sprawi, że napój smakuje doskonale.

Czym cechuje się kawa Bazzara?

Kawa Bazzara pochodzi z najlepszych i selekcjonowanych upraw, gdzie rośliny rosną w optymalnych warunkach. Miłośnicy kawy mają do wyboru najpopularniejsze gatunki kawy. Dla osób lubiących wysoką zawartość kofeiny polecana jest robusta, dla fanów idealnego smaku, którzy uwielbiają wypijać kawę o później porze — polecana jest delikatna arabika. Bazzara to również kawy deserowe, które wyjątkowo dobrze smakują ze słodkimi dodatkami, takimi jak bita śmietana, czekolada oraz lody. Kawa znakomicie smakuje również na zimno, wystarczy dodać do niej mleko oraz lód. To świetny, orzeźwiający napój na lato.

Od czego zależy smak kawy?

Smak kawy zależy od wielu czynników. Najważniejszy jest sam gatunek kawy, sposób jej uprawy, zbioru ziaren oraz proces ich prażenia. Na jakość kawy wpływa również metoda jej przyrządzania — inaczej smakuje czarny napój sporządzany w ekspresie, a inaczej w sposób tradycyjny. Także jakość wody ma duże znaczenie oraz zastosowane dodatki. Wysokiej jakości kawa dla koneserów, jaką jest Bazzara, pochodzi z różnych stron świata, palona jest natomiast we Włoszech. W niektórych mieszankach ziaren wyczuwalne są łagodne aromaty — np. czekolady, migdałów lub przypraw. Ta nuta zależy w głównej mierze od gatunku kawy, rodzaju podłoża, na którym rosną krzewy oraz od procesu palenia zebranych ziaren.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *