Co o owocach i warzywach mówią ich kolory

Kolor jedzenia ma znaczenie. Świadczy bowiem o zawartości mikro- i makroelementów. A te, jak wiadomo, mają różne właściwości. Dlatego owoce i warzywa należy wybierać według własnych potrzeb.

Substancje zawarte w produktach roślinnych, a wpływające na ich kolor, to różnego rodzaju związki chemiczne. Dostając się do naszego organizmu, wpływają na metabolizm, oddziałują na funkcjonowanie naszych układów. Dlatego dietetycy opracowali program żywieniowy, w którym kierując się właśnie kolorem owoców i warzyw, możemy „sterować” organizmem. Sprawdź, co kryje się za danym kolorem i skomponuj swoje menu tylko dla siebie!

 

Czerwony jak… pomidor

Produkty z czerwonej grupy kolorystycznej zawierają przeciwutleniacze (np. likopen) oraz antocyjany, należące do grupy flawonoidów. Te związki chemiczne odpowiedzialne są między innymi za spowalnianie procesów starzenia, przeciwdziałają też rozwojowi nowotworów. Czerwone owoce bogate są także w potas oraz witaminę C.

Dla kogo są wskazane?

Przede wszystkim powinny po nie sięgać osoby mające kłopot z układem krążenia, ciśnieniowcy oraz uskarżający się na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Witamina C jest także wskazana dla palaczy – zostaje bowiem „zużyta” w dużym stopniu w procesie odtruwania organizmu. A ponieważ sam kolor czerwony jest energetyzujący i pobudzający, rośliny o tej barwie polecane są w przypadku zmniejszonego łaknienia.

Produkty z tej grupy:

Pomidory, czerwona papryka, czerwona kapusta, jabłka, czereśnie, wiśnie, truskawki, czerwone grapefruity. Większość produktów lepiej spożywać na surowo, wyjątkiem są pomidory; podgrzane (np. w postaci przecieru) zawierają więcej likopenu.

Graj w zielone

Zieloną barwę rośliny zawdzięczają chlorofilowi, który wpływa pobudzająco na pracę wątroby i stymulująco na cały układ trawienny. Są też bogate w kwas foliowy, potrzebny nie tylko kobietom w ciąży, ale także osobom w podeszłym wieku, których zapotrzebowanie na tę witaminę jest duże, a możliwość absorpcji z wiekiem spada. Zielone warzywa i owoce zawierają także witaminę K (regulującą krzepliwość krwi, zmniejszającą nadmierne krwawienie miesiączkowe i wspomagającą wchłanianie wapnia) oraz witaminę B5, czyli kwas pantotenowy, wspomagający pracę układu nerwowego i wpływający na wygląd skóry.

Dla kogo są wskazane?

Ze względu na zawartość chlorofilu oraz błonnika, powinny po nie sięgać osoby odchudzające się, a także pragnące oczyścić organizm (między innymi palacze czy pacjenci po terapii farmakologicznej). Zielone warzywa muszą się także znaleźć w diecie kobiet ciężarnych i planujących ciążę. Regularne jedzenie zielonych warzyw i owoców ma też zbawienny wpływ na skórę; powstrzymuje procesy starzenia się.

Produkty z tej grupy:

Wszelkie odmiany sałaty, szpinak, natka, zielona papryka, brukselka, cukinia, groszek, zielona fasolka szparagowa, ogórki, kiwi, agrest, winogrono, awokado. Zdecydowanie lepsze właściwości mają produkty jedzone na zimno i surowo. Zamiast gotować warzywa, można je blanszować.

W kolorze słońca

Produkty z grupy żółtej i pomarańczowej zwane są słonecznymi. Ze względu na swoją barwę uważa się, że działają odstresowująco i odprężająco. Zawdzięczają ją dużej zawartości luteiny i zeaksantyny – przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki, pomocnych w zwalczaniu tzw. chorób cywilizacyjnych. Luteina dodatkowo ma zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiega m.in. powstawaniu zwyrodnienia plamki żółtej. Produkty z tej grupy zawierają ponadto beta-karoten, zamieniany w naszym organizmie w witaminę A. Wpływa ona na oczy, ale także na wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomaga także przyswajanie i wytwarzanie kolagenu w organizmie i chroni przez szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Żółto-pomarańczowe rośliny zawierają duże ilości witaminy C.

Dla kogo są wskazane?

Dla wszystkich! Ale przede wszystkim dla osób pracujących przy komputerze, narażonych na działanie promieni UV (np. tych, którzy dużo czasu spędzają na dworze podczas słonecznych dni) oraz obciążonych ryzykiem pojawienia się wady wzroku. Ponadto ze względu na zawartość witaminy A powinny po nie sięgać osoby mające kłopot ze stawami oraz te w podeszłym wieku; z czasem zdolność przyswajania luteiny oraz kolagenu zmniejsza się, dlatego należy wspomóc organizm. Dodatkowo niektóre z tych produktów mają działanie moczopędne (np. ananas), dlatego wspomagają pracę jelit i zapobiegają obrzękom (przyspieszając przepływ limfy) oraz wspomagają odchudzanie. To dlatego warto po nie sięgać, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, mamy pracę stojącą lub siedzącą, a także w trakcie kuracji detoksykującej.

Produkty z tej grupy:

Marchew, dynia, kukurydza, żółta cukinia, żółta papryka, żółta fasolka szparagowa, cytrusy, ananas, melon, banany. Jedząc żółte warzywa, warto spożywać je z odrobiną tłuszczu (np. oleju), który ułatwi wchłanianie witaminy A do organizmu.

Niewinna biel

Co prawda, w tej grupie kolorystycznej jest chyba najmniej warzyw i owoców, ale są o tyle cenne, że wiele z nich to naturalne antybiotyki. Działają więc antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Na przykład czosnek i cebula to bogactwo związków chemicznych, takich jak allicyna, allina, czy alliksyna. Można je stosować nie tylko leczniczo, ale także profilaktycznie, wzmacniając odporność organizmu na wszelkiego rodzaju przeziębienia czy nawet grypę. Do zalecanych białych produktów zaliczamy też pieczarki; te zawierają witaminę D, wspomagającą wchłanianie wapnia w organizmie. Kalafior natomiast to źródło witaminy K. Białe warzywa (np. ziemniaki) zawierają potas!

Dla kogo są wskazane?

Przede wszystkim dla osób ze zmniejszoną odpornością; po antybiotykoterapii, długotrwałym leczeniu farmakologicznym, dla osób starszych oraz dzieci. Witaminy K i D wspomagają odchudzanie, po te produkty powinni zatem sięgać ci, którym zależy na redukcji wagi. Poza tym, jak wykazały badania, spożywanie białych warzyw i owoców zmniejsza ryzyko udaru oraz powstawania zmian miażdżycowych, gdyż pomagają one stabilizować gospodarkę cholesterolową. Czasem lekarze zalecają tego typu menu przy chorobach związanych z układem moczowym, warzywa białe wykazują bowiem właściwości moczopędne.

Produkty z tej grupy:

Czosnek, cebula, biała kapusta, kalafior, biała rzodkiew, białe szparagi, ziemniaki, białe porzeczki.

Błękit nieba

Do tej grupy produktów zaliczają się zarówno niebieskie, jak i fioletowe. Zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze wspomagające pracę układu krążenia. Bogate są także w witaminę C. Wspomagają procesy trawienne i usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego. Opóźniają także procesy starzenia. Naukowcy twierdzą, że bardzo trudno jest pozyskać sztucznie te dobroczynne składniki, dlatego zdecydowanie lepsze efekty daje spożywanie świeżych produktów niż suplementów diety.

Dla kogo są wskazane?

Na pewno dla wszystkich, którzy żyją w stresie: pracowników korporacji oraz uczniów i studentów przed egzaminem. Ze względu na właściwości wspomagające pracę układu trawiennego, pomocne będą także przy odchudzaniu. Często powinni po nie sięgać także ci, którzy mają wysokie ciśnienie oraz są w grupie ryzyka zachorowania np. na Alzheimera. Fioletowe rośliny wykazują także właściwości detoksykujące, a np. jagody usprawniają funkcjonowanie narządu wzroku. Wiele z tych roślin ma także działanie przeciwzapalne.

Produkty z tej grupy:

Buraki, bakłażany, figi, jagody, jeżyny, borówki, śliwki, aronia, owoce dzikiej róży. Przeciwutleniacze źle znoszą wysokie temperatury (raczej nie przetwarzajmy fioletowo-niebieskich owoców), za to możemy je z powodzeniem mrozić.

Sprawdź, co jeść w konkretnych dolegliwościach

Gdy pojawia się jakiś problem, najlepiej wzbogacić dietę o konkretne produkty. Wystarczy jedna porcja dziennie (ok. garści), by rezultat był widoczny:

Sytuacje stresowe – produkty niebieskie, fioletowe i żółte.

Kłopoty z pamięcią – produkty niebieskie i fioletowe.

Przeziębienie – produkty białe.

Nadwaga – produkty zielone, żółte i niebieskie.

Konieczny detoks – produkty białe czerwone, zielone i niebiesko-fioletowe.

Ciąża – produkty zielone.

Podwyższony cholesterol – produkty białe i zielone.

Kłopoty ze stawami – produkty czerwone i żółte.

Choroby oczu – produkty żółto-pomarańczowe.

Nadciśnienie – produkty niebiesko-fioletowe.

Jeden komentarz

  1. Bardzo ciekawe. Wiadomo że owoce i warzywa są zdrowe, ale co zrobić jeśli ktoś ich po prostu nie lubi? I tu rozwiązaniem mogą być koktajle, soki, sałatki i surówki. Wystarczy sokowirówka albo krajalnica do warzyw i owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *