Cukrzyca typu II oraz insulinooporność należą do najczęściej diagnozowanych chorób cywilizacyjnych. Ich przyczyną są zaburzenia w gospodarce cukrowej organizmu. Osoby, zmagające się z tymi dolegliwościami, powinny stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym. Taki sposób odżywiania coraz częściej zalecany jest również tym, którzy pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jego zwolennicy twierdzą także, że może on wpłynąć pozytywnie na jakość snu. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta niskoglikemiczna i u kogo sprawdzi się najlepiej.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danej substancji. Zjedzenie posiłku o wysokim indeksie glikemicznym powoduje nagły skok cukru we krwi, co prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny przez trzustkę. Stężenie cukru zmniejsza się równie szybko, lecz nie do poziomu wyjściowego, a znacznie niższego, a to sprawia, że zaczynamy czuć się ospali, pozbawieni energii i nie możemy oprzeć się ochocie na kolejną wysokoenergetyczną przekąskę.
Na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym?
Jak sama nazwa wskazuje, dieta niskoglikemiczna dopuszcza spożywanie wyłącznie produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli takich, które nie prowadzą do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Posiłki osób stosujących ten rodzaj odżywiania zazwyczaj zupełnie pozbawione są nasyconych tłuszczów, węglowodanów prostych, niektórych owoców, a także wysoko przetworzonej żywności, do której zaliczamy fast-foody, gotowe dania i większość sklepowych słodyczy.
Zdrowa dieta z niskim indeksem glikemicznym obfituje natomiast w świeże warzywa, produkty pełnoziarniste, część owoców, nasiona strączkowe i orzechy. Komponując posiłki, warto zwrócić uwagę, by były one jak najbardziej różnorodne.
Zasady diety niskoglikemicznej
Choć z pozoru dieta niskoglikemiczna może wydawać się skomplikowana i wymagająca, wystarczy opanować tylko kilka zasad, a gotowanie stanie się proste i przyjemne. Na diecie z niskim indeksem glikemicznym dozwolone są:
- niemal wszystkie warzywa (z wyłączeniem gotowanej marchewki, dyni, bobu i zielonego groszku konserwowego),
- owoce w umiarkowanej ilości (te o najniższym IG to między innymi agrest, czarne porzeczki, maliny, wiśnie i czereśnie),
- produkty zbożowe (np. chleb żytni razowy, pumpernikiel, płatki owsiane, kasza jęczmienna pęczak),
- wszystkie rodzaje mięs,
- ryby,
- naturalny nabiał,
- jaja,
- orzechy, pestki i nasiona.
Warto pamiętać także o tym, że makarony, kasze i ryż ugotowane al dente mają nieco niższy indeks glikemicznym niż te ugotowane do miękkości.
Osoby, chorujące na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością, powinny zwrócić szczególną uwagę także na rozkład posiłków w ciągu dnia. Zaleca się spożywanie 3-5 posiłków dzienne, w równych odstępach czasu i, w miarę możliwości, o stałych porach. Należy zadbać także o to, by zawsze na naszym talerzu znajdowały się produkty będące źródłem węglowodanów, tłuszczów, białek i błonnika pokarmowego, ponieważ takie połączenie spowalnia proces wchłaniania glukozy przez organizm.
Dieta niskoglikemiczna nie należy do najbardziej restrykcyjnych diet, a jeśli opanujemy jej podstawy, z powodzeniem będziemy mogli cieszyć się urozmaiconym i pysznym menu. Jednak, tak samo jak każda inna nowa dla nas dieta, na początku będzie wymagała samozaparcia, cierpliwości i nauki wielu smaków od nowa. Jeśli obawiasz się, że nie podołasz samodzielnemu przygotowywaniu posiłków, możesz skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Dietę niskoglikemiczną oferuje między innymi Dieta Premium. Dzięki takiej usłudze nie tylko będziesz mieć pewność, że wszystkie posiłki są bezpieczne dla Twojego zdrowia, lecz także że dostarczasz sobie wszystkich niezbędnych mikro- oraz makroelementów i każdego dnia spożywasz dokładnie taką samą ilość kalorii.