Słonecznik łuskany 1 kg nadaje potrawom chrupkości i smaku

Słonecznik łuskany 1 kg od dawna ceniony jest za bogactwo wartości odżywczych. To produkt uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Doskonale zastępuje tłusty popcorn jedzony podczas oglądania telewizji. Nad prażoną kukurydzą ma jeszcze tę przewagę, że jest gotowy do spożycia i nie wymaga dalszej obróbki. Mając dostęp do rosnących w ogrodzie słoneczników można wysuszyć pestki samodzielnie, ale praktyczniej jest skorzystać z szerokiej oferty tego odżywczego produktu.

Słonecznik łuskany 1 kg – właściwości odżywcze

Pestki słonecznika zawierają cenny dla organizmu błonnik, witaminę C, witaminę B6, A oraz E a także tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Mikroelementy reprezentują wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Na szczególną uwagę pestki zasługują ze względu na zawartość witaminy E, stanowią jedno z najbogatszych produktów spożywczych będących źródłem tej cennej witaminy. Większość opracowań dotyczących wartości odżywczych słonecznika łuskanego 1 kg, na pierwszym miejscu umieszczają właśnie ten produkt do pozyskiwania witaminy E. Ta trudno dostępna naturalnie witamina traktowana jest jako substancja przedłużająca młodość i urodę skóry, odpowiada także za płodność.

Słonecznik zawiera również fitosterole obniżające poziom cholesterolu we krwi i tym samym przyczyniające się do ochrony organizmu przed chorobami układu sercowego oraz rakiem. Z tego powodu zaleca się go do systematycznego spożywania osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu. Warto również zwrócić uwagę na kaloryczność produktu. Jedna łyżka słonecznika łuskanego 1 kg zawiera 58 kalorii. Ten niezwykle wartościowy produkt warto zatem spożywać systematycznie nawet będąc na diecie, chociaż z pewnością należy zwrócić uwagę na zawarty w nim tłuszczu. Wystarczy do porannej owsianki dosypać łyżkę/łyżeczkę słonecznika, by organizm otrzymał mnóstwo cennych substancji odżywczych.

Słonecznik łuskany 1 kg w kuchni

Ziarna słonecznika łuskanego 1 kg dostępne są w postaci łuskanej, niełuskanej, surowej, prażonej i niesolonej. Mają delikatny, orzechowy aromat, dlatego doskonale komponują się z różnorodnymi smakami, nadając potrawom dodatkowej struktury chrupkości. Smakują wyśmienicie jako jeden z dodatków surówek i sałatek, również tych wzbogacanych delikatnym mięsem kurczaka czy tuńczyka. Można dodawać je do zup i deserów. Jest wspaniałym składnikiem wypiekanego w domach pieczywa. Słonecznik łuskany 1 kg warto najpierw uprażyć delikatnie na suchej patelni. Ciepło wydobywa z niego jeszcze więcej orzechowego smaku i nadaje chrupkości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *