Zaparcia to nic innego, jak zatrzymanie i zaleganie treści pokarmowej w jelitach oraz niemożność jej wydalenia. To problem, który dotyka wielu osób i niekiedy jest dosyć trudny w leczeniu. Na szczęście można wspierać się domowymi, dostępnymi dla każdego sposobami. Skąd się biorą zaparcia? Jakie są ich rodzaje? Jak sobie z nimi poradzić?
Skąd się biorą problemy z trawieniem?
Zaparcia mogą mieć różne przyczyny. Do najczęściej spotykanych zalicza się przede wszystkim nieodpowiednią dietę i niezdrowy tryb życia. Problemów z zaparciami doświadczają osoby, które dużo podróżują i w ciągu dnia nie mają możliwości skorzystania z toalety. W grupie zwiększonego ryzyka są również pacjenci zmagający się z cukrzycą, chorobami układu nerwowego, niedoczynnością tarczycy i hemoroidami.
Jakie są rodzaje zaparć?
Można wyróżnić co najmniej kilka rodzajów zaparć. Wśród nich są przede wszystkim:
- zaparcia nawykowe – wynikają z trybu życia, może przyczyniać się do nich pośpiech, złe nawyki żywieniowe, nieregularne posiłki, niechęć do korzystania z publicznych toalet;
- zaparcia czynnościowe – ich przyczyny należy się dopatrywać w niewłaściwej diecie, chorobach nerek lub w regularnym przyjmowaniu leków (szczególnie preparatów wspomagających pracę nerek, opioidów oraz silnych środków nasercowych) – prowadzą one do zaburzeń pracy jelit;
- zapacia, których przyczyną są choroby – niektóre schorzenia oraz anomalie budowy układu pokarmowego, szczególnie odcinka jelit, przyczyniają się do nawracających zaparć.
Jak poradzić sobie z zaparciami?
Gdy pojawiają się zaparcia, warto sięgnąć po naturalne, domowe sposoby. Należy jednak pamiętać, że w przypadku, gdy ich stosowanie nie odnosi skutków, powinno się udać do lekarza. W gabinecie zostanie przeprowadzony wywiad, często specjalista zleca również badania profilaktyczne, które mają wykluczyć niebezpieczne choroby oraz anomalie układu pokarmowego. Do najczęściej zalecanych badań profilaktycznych zaliczana jest morfologia, pomiar poziomu glukozy i mocznika, poziom kreatyniny oraz TSH. Niekiedy pacjent dostaje skierowanie na badanie radiologiczne lub endoskopowe.
Odpowiednia dieta
Podstawą leczenia i profilaktyki zaparć jest odpowiednia dieta. Powinna być ona przede wszystkim bogata w błonnik. Zaleca się dzienne spożycie około 30 gramów błonnika, rozłożone na wszystkie posiłki. Najwięcej tego składnika można znaleźć przede wszystkim w produktach zbożowych – jadłospis powinno się wzbogacić o pełnoziarniste pieczywo, orzechy i suszone owoce (szczególnie śliwki, które wykazują działanie przeczyszczające), siemię lniane, a także duże ilości warzyw i owoców. Prawidłową pracę jelit wspomagają również kiszonki.
Napary ziołowe
Zioła przynoszą ulgę osobom zmagającym się z zaparciami. Doskonale sprawdza się na przykład rumianek, melisa oraz zielona herbata. Warto sięgnąć również po korzeń lukrecji i kminek. Przygotowanie ziół nie jest trudne, można spożywać je w formie herbat czy naparów.
Duże spożycie płynów to podstawa
Niedostateczna ilość płynów w diecie często prowadzi do problemów z zaparciami. Zaleca się więc wypijanie co najmniej 2 litrów płynów dziennie. Do diety warto włączyć również kefiry i maślanki, które wspomagają trawienie. Dla wielu osób pomocna okazuje się kawa – pobudza ona perystaltykę jelit i przyśpiesza wypróżnianie.
Regularna aktywność fizyczna
Osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się wprowadzenie aktywności fizycznej. Doskonale sprawdza się na przykład bieganie oraz szybkie spacery. Treningi usprawnią pracę jelit i przyśpieszą prawidłowe przemieszczanie się treści pokarmowej.