Ekspres dźwigniowy znów wraca do łask! Nie jest to innowacyjny wynalazek, ale kawiarka, która łączy starą, włoską sztukę parzenia kawy z jej nowoczesnym podawaniem. Maszyny szturmem podbijają najlepsze kawiarnie na świecie, ponieważ gwarantują parzenie napoju w rytualny sposób. Są gratką dla miłośników kawy oraz chlubą najlepszych baristów.
Dlaczego ekspresy dźwigniowe cieszą się tak dużym zainteresowaniem? Automatyczne urządzenia do parzenia kawy to masowe produkty, dlatego odkurzono maszyny, które do zaparzenia kawy wymagają odpowiednich parametrów, ręcznie ustawianych przez człowieka. Tu nie liczy się tylko uzyskany efekt, ale sam proces tworzenia. Dzięki takim maszynom świat ma szansę ocalić rytuał parzenia, który w dobie elektronicznych urządzeń zanikał.
Historia dźwigniowego ekspresu do kawy
Ekspres dźwigniowy wynalazł mediolański inżynier – Cremonesi, który zbudował urządzenie wyposażone w dźwignię. Jego mechanizm był uruchamiany za pomocą nacisku na sprężynę, która z kolei wytwarzała mocne parcie na wodę, przechodząc przez kawę. Achille Gaggia, ulepszył prototyp, stosując w maszynie ciśnienie. Powstawało dzięki wodnej parze, dlatego ciecz była od razu wtłaczana do cylindra. Dźwignia pozostała do przesuwania tłoku w cylindrze, który teraz gwarantował wyższe ciśnienie i lepiej przetłaczał wodę. Dzięki takim poprawkom po raz pierwszy uzyskano charakterystyczną dla espresso kremową piankę (crema), która jest potwierdzeniem jakości serwowanej kawy.
Czym różni się kawa z ekspresu dźwigniowego?
Ekspres dźwigniowy różni się od kolbowego, dlatego napój również ma odmienny smak – jego aromat i moc uzależnione są tak naprawdę od baristy. W ekspresach dźwigniowych możesz regulować ciśnienie wody, co wpływa na właściwą ekstrakcję kawy. Po puszczeniu dźwigni zaczyna ono liniowo spadać do zera i wydaje się, że nie masz wpływu na jego zmianę, ale nagłe zaciąganie dźwigni skutkuje jego skokowym wzrostem. Pamiętaj, że wyższa wartość ciśnienia wody oraz dłuższy czas trwania ekstrakcji zwiększają prawdopodobieństwa kanałowania, dzięki czemu ograniczasz wpływ maszyny na jakość kawy. Taki sposób zaparzania sprawia, że barista tworzy smak i wyciąga z ziaren to, co uważa za najlepsze.
Smak napoju jest uzależniony od jego doświadczenia. To dlatego prawdziwe, włoskie kawiarnie pracują z tym rodzajem ekspresu i zatrudniają najlepszych baristów.
Ekspres dźwigniowy – zalety
Urządzenie pozwala na uzyskanie podstawowej kawy, czyli espresso o doskonałych parametrach i nieporównywalnym smaku! Takich cech nie osiągniesz w ekspresie kapsułkowym czy automatycznym – odmienny aromat mogą rozróżnić nie tylko koneserzy, ale także klasyczni kawosze. Na jakość kawy wpływa siła mięśni, wyczucie, a także doświadczenie nabyte w procesie parzenia kawy. Jeśli zależy Ci na wyjątkowym smaku napoju, ekspresy dźwigniowe będą strzałem w dziesiątkę. Proces automatyzacji został w nich wykluczony. Kawa z takiego urządzenia jest autorską propozycją, którą się kreuje od podstaw. Ekspresy dźwigniowe, mimo że mają ponad 100 lat, robią furorę w świecie kawy. Jeżeli pasjonujesz się sztuką parzenia tego napoju, to wymarzony sprzęt dla Ciebie! Zachęcają nie tylko jego możliwości, ale także design, który łączy retro wygląd z nowoczesnym dopracowaniem.