Jak upiec idealny biszkopt? Wybierz dobrą blachę do pieczenia

Poszukiwania najlepszych składników, testowanie rozmaitych przepisów, konfigurowanie ustawień piekarnika – robimy wiele, aby upiec biszkopt idealny, często zapominając o tym, jak ważna dla osiągnięcia sukcesu cukierniczego jest dobrze dobrana blacha do pieczenia. Zobacz, czym kierować się podczas jej wybierania i kupowania.

Znaczenie blachy przy pieczeniu biszkoptu

Wybór odpowiedniej blachy do pieczenia biszkoptu jest ważny, ponieważ pozwala na uzyskanie odpowiedniej puszystości i wpływa na równomierne wyrastanie ciasta, bez pękania. Idealna blacha powinna mieć około 2,5 cm grubości rantów, co zapewni dobry dostęp oraz równomierne przewodnictwo cieplne. Jest zatem spora szansa, że biszkopt będzie wyglądał dokładnie tak, jak zaplanowałeś.

pastedGraphic.png

Z uwagi na rekomendowaną grubość blachy, do pieczenia składników na tort czy inne ciasto, wybieraj najlepiej blachy stalowe, niekoniecznie aluminiowe. Choć oczywiście nie jest to regułą, bo warto przetestować różne opcje i znaleźć tę, która odpowiada Ci najbardziej.

Najistotniejsze cechy blachy do pieczenia biszkoptów

Nie tylko w pieczeniu biszkoptów, ale też innych ciast przydają się blachy z ryflowanym spodem. Ważne, aby wybierać formy mające powłokę anti-stick. Nieprzywierające ścianki oraz dno są kluczowe przy wyjmowaniu gotowych wypieków. Aby jeszcze bardziej ułatwić tę czynność, warto skorzystać z blaszki z odpinanymi rantami. To rozwiązanie jest doskonałe w swej prostocie i pozwala bardzo sprawnie przełożyć biszkopt na blat roboczy lub bezpośrednio na paterę.

Dodatkowo możesz wybrać sam rant z opcją regulacji średnicy okręgu, aby tworzyć wypieki małe, średnie lub duże.

Kształt blachy do pieczenia biszkoptu

Bardzo duże znaczenie dla cukierników, którzy pieką biszkopty ma kształt blaszek. Najczęściej spotykane są formy okrągłe, ponieważ pozwalają one nadawać tortom idealne kształty, charakterystyczne dla tej grupy wypieków.

Zdarzają się jednak także torty prostokątne, dlatego w sklepach z akcesoriami cukierniczymi nie brakuje form podłużnych z zaokrąglanymi brzegami. Niekiedy uzupełnieniem zestawu jest foremka w kształcie serca. Całe komplety pozwalają kompleksowo przygotować się do przyrządzania słodkich wypieków dla rodziny oraz przyjaciół.

Jak uzyskać idealne warunki pieczenia?

W przypadku biszkoptu czas i temperatura pieczenia są bardzo ważne. Oczywiście uzyskujemy optymalne warunki poprzez regulację piekarnika, jednak czasem to za mało. Okazuje się, że dla równomiernego wypiekania deseru ogromne znaczenie ma blacha, w jakiej ciasto się znajduje.

pastedGraphic_1.png

Biszkopt najlepiej piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, dostosowując czas pieczenia do grubości ciasta, jak również rodzaju blachy. Standardowo jest to około pół godziny, po upływie której należy skontrolować stopień wypieczenia np. wykałaczką. Nie należy wyciągać ciasta od razu po zakończeniu pieczenia ani zostawiać otwartych drzwiczek do pieca. Trzeba poczekać na stopniowe wychłodzenie jego komory, co nie spowoduje gwałtownego opadnięcia puszystego biszkopta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *