Na rynku dostępnych jest bardzo wiele produktów dostarczających naszemu organizmowi witaminę C. Bardzo często nasz wybór jest przypadkowy lub dokonany pod wpływem porady farmaceuty. Przed zakupem warto jednak poznać kilka bardzo ważnych czynników, które mają wpływ na właściwości witaminy C.
Witamina C – dlaczego jest tak ważna dla organizmu?
Witamina C jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Przede wszystkim chroni nas przed infekcjami, ale i przyspiesza proces wyzdrowienia. Przynosi bardzo dużo korzyści naszej skórze. Działa jako naturalny przeciwutleniacz, chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz podrażnieniami, a nawet zapaleniem i zanieczyszczeniem. Co więcej, poprawia proces gojenia. Kwas askorbinowy wpływa na nasze naczynia krwionośne, utrzymuje w ciągłości żyły, tętnice i naczynia włosowate. Sprawne stawy, mocne kości, zdrowe zęby i dziąsła to również zasługa witaminy C, stąd też tak ważna jest odpowiednia suplementacja.
Czy warto suplementować witaminę C?
Oczywiście. Witamina C jest odpowiedzialna za bardzo wiele funkcji w naszym ciele. Niestety nie jest wytwarzana w żaden sposób w naszym organizmie, stąd też musimy ją do niego dostarczyć. Witaminę C znajdziemy w bardzo wielu produktach spożywczych, jednak jej wartość wciąż może być za niska, dlatego należy ją suplementować.
Jakie są objawy niedoboru witaminy C?
Niedobór witaminy C może powodować powolne gojenie się ran, krwawienie z dziąseł, nosa i siniaki, przyrost masy ciała, może być również powodem suchej pomarszczonej skóry, zmęczenia, niepokoju, słabej odporności, pogorszenia wzroku, czy szkorbutu. Niedobory witaminy C mogą być dla nas bardzo odczuwalne, stąd też warto zacząć ją suplementować wcześniej.
Jaką witaminę C wybrać?
Przede wszystkim witamina C powinna być naturalna, ponieważ stosowanie syntetycznej witaminy C może być dla nas bardzo niebezpieczne w niektórych sytuacjach. Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. We wszelkich preparatach jest ona dostępna w postaci syntetycznej. Ponadto witamina C powinna być liposomalna. Co więcej, warto przyjmować ją w formie kropel, gdyż bezpośrednio dociera do układu krwionośnego. Nie zaleca się stosowania wlewów dożylnych, gdyż nie zostały one jeszcze przebadane.
Naturalna witamina C
Najwięcej witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych, do których należą: pomarańcze, kiwi, cytryna, guawa, grejpfrut, a także warzywa takie jak brokuły, kalafior, brukselka i papryka. Znajdziemy ją również w kiszonej kapuście, natce pietruszki, owocach dzikiej róży czy czarnej porzeczce. Warto również jeść takie owoce jak papaja, kantalupa lub truskawki. Naturalna i syntetyczna forma witaminy C ma taką samą strukturę chemiczną. Różnica polega na tym, że naturalna witamina C jest pozyskiwana z roślin występujących w naturze, a syntetyczna witamina C jest efektem procesu biotechnologicznego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na blogu https://zdrowoodlotowo.pl/ – zapraszamy!