Jakie właściwości mają suszone owoce? Czy warto je jeść?

Suszone owoce to nic innego jak produkty, które zostały pozbawione całej zawartości wody. Najczęściej odbywa się to w sposób naturalny – owoce mogą być suszone na słońcu – lub mechaniczny – wykorzystywane są w tym celu odwadniacze i specjalistyczne suszarki. Na temat suszonych owoców krążą różne opinie, dlatego trudno dokładnie ocenić czy są zdrowe, czy nie. W tym celu warto przeanalizować je pod kątem wartości odżywczych i witamin. Kiedy warto jeść suszone owoce? Czy są zdrowe? Kto powinien ich unikać?  

Jakie są najchętniej wybierane suszone owoce?

W sklepach można znaleźć niemal wszystkie owoce w wersji suszonej. Najczęściej kupowane są przede wszystkim rodzynki, suszona żurawina i śliwki. Niemałą popularnością cieszą się również morele i figi. Doskonałą przekąską są także suszone daktyle, banany oraz jabłka. Owoce można kupić zarówno samodzielnie, jak i w mieszankach – często dodawane są na przykład do muesli.

Ile kalorii mają suszone owoce?

Osoby, które sięgają po suszone owoce, powinny uważać, żeby nie wpaść w pułapkę. W procesie suszenia zawartość wody w żywności zmniejsza się o nawet 80%, dlatego trzeba się przygotować, że zawierają one zdecydowanie więcej kalorii niż świeże odpowiedniki. Z tego względu spożycie nadmiernej ilości suszonych owoców może skutkować zwiększeniem masy ciała.

Suszone owoce – wartości odżywcze

Suszone owoce dostarczają do organizmu przede wszystkim wysokich ilości błonnika pokarmowego. Oprócz tego znajduje się w nich wiele witamin i minerałów, które wskutek suszenia są mocno skumulowane i już niewielka porcja suszonych owoców dostarcza ich bardzo dużo. Należy wyróżnić przede wszystkim witaminę A, E i K, a także witaminy z grupy B. W owocach nie brakuje żelaza, potasu, magnezu oraz miedzi. Ponadto bardzo cennym składnikiem suszonych owoców są substancje fitochemiczne. Zalicza się do nich przede wszystkim fitoestrogeny, karotenoidy oraz kwasy fenolowe.

Wpływ suszonych owoców na organizm

Regularne spożywanie suszonych owoców niesie dla zdrowia wiele korzyści. Duża zawartość witaminy A i E korzystnie wpływa na stan skóry – dzięki niej cera będzie promienna, gładka i napięta, wyrówna się również jej koloryt. Wiele owoców wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę organizmu oraz zmniejszają zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego. Duże ilości substancji fitochemicznych mają działanie przeciwutleniające. Przyczyniają się do zmniejszenia ilości wolnych rodników oraz opóźniają procesy starzenia organizmu. Lekkie działanie przeczyszczające suszonych owoców, korzystnie wpływa na trawienie – reguluje wydalanie i zapobiega zaparciom.

Czy warto jeść suszone owoce?

Suszone owoce doskonale sprawdzają się przede wszystkim w miesiącach zimowych, gdy dostęp do świeżych produktów jest mocno ograniczony. Doskonale sprawdzają się spożywane samodzielnie oraz jako dodatek – można dodawać je do ciast, deserów czy owsianek. Suszone owoce stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy. Dzięki temu, że dostarczają dużej ilości energii, są chętnie wybierane również przez sportowców przed i w trakcie treningów.

Kto powinien unikać jedzenia suszonych owoców?

Spożywanie suszonych owoców powinny ograniczyć przede wszystkim osoby na diecie redukcyjnej. Przekąski dostarczają do organizmu duże ilości kalorii, dlatego mogą skutkować przybraniem na wadze. Ze względu na przeczyszczające działanie, na suszone owoce powinni uważać pacjenci zmagający się z problemami ze strony układu pokarmowego. Ich spożywanie zaleca się ograniczyć również diabetykom. Owoce mają wysoką zawartość cukru, co może niekorzystnie wpłynąć na chorobę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *