Mąka BIO – co powinniśmy o niej wiedzieć?

Istnieje wiele produktów, które częściej lub rzadziej, ale regularnie wykorzystywane są w kuchni. Doskonałym przykładem jest mąka, którą stosuje się do wielu potraw i wypieków. Dużą popularnością cieszą się produkty BIO, które są gwarancją wysokiej jakości. Dlaczego mąka to jeden z popularniejszych produktów w każdej kuchni? Czym charakteryzuje się mąka pszenna BIO? Jakie rodzaje mąki BIO możemy wyróżnić? W celu uzyskania odpowiedzi na te pytania, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości naszych czytelników. 

Dlaczego mąka to jeden z popularniejszych produktów w każdej kuchni?

Mąka BIO to produkt, który znaleźć można niemalże w każdej kuchni. Nie jest to jednak nic zaskakującego, bowiem to właśnie dzięki niej możliwe jest tworzenie cudownych potraw, wypieków, deserów. Surowiec ten jest powszechnie wykorzystywany, z tego powodu w sposób szczególny powinniśmy skupić się na ponadprzeciętnej jakości. Decydując się na mąkę BIO możemy mieć pewność, że w składzie nie znajdziemy polepszaczy (najczęstszym przykładem są substancje antyzbrylające), a także substancji wybielających. Warto wspomnieć o tym, że produkty tego typu są wyrabiane z ziaren, które dojrzewały na ziemi bez pestycydów i innej chemii, która jest dla człowieka szkodliwa. Mąka BIO to gwarancja bezpieczeństwa i walorów odżywczych.

Czym charakteryzuje się mąka pszenna BIO?

Pszenna mąka BIO prawdopodobnie cieszy się największą popularnością. Jest ona bardzo ceniona, ze względu na szerokie zastosowanie i uniwersalność. Produkt ten sprawdzi się przykładowo do wypiekania ciasteczek, słodkich ciast, a nawet domowego chleba. Używając jej możemy pokusić się o zagęszczanie sosów, zup, jak również o wykorzystywanie do pysznych makaronów bądź klusek. Możliwości w tym zakresie jest naprawdę dużo. Mąka BIO to gwarancja braku chemicznych środków i sztucznych nawozów.

Jakie rodzaje mąki BIO możemy wyróżnić?

Mąka BIO dzieli się na kilka popularnych rodzajów. O produktach pszennych opowiedzieliśmy nieco w poprzednim akapicie. Istnieje również mąka żytnia- gwarantuje lekko kwaskowy smak, jak również oryginalny, niespotykany aromat. Jest to doskonały wybór dla diabetyków, jednocześnie wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym. Alternatywnym rozwiązaniem jest mąka jaglana – jej korzystne właściwości są znane stosunkowo długo. Produkt ten charakteryzuje się satysfakcjonującą zawartością minerałów i witamin. Warto wyróżnić także mąkę kokosową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *