Sok z brzozy – jak go zrobić i dlaczego warto?

Sok z brzozy jest od dawna wykorzystywany w medycynie naturalnej. Ceniony jest szczególnie za wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz dostarcza do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Warto pamiętać, że gotowe, dostępne w sklepie soki są nie tylko rozcieńczane wodą, ale również słodzone, dlatego też będą mniej skuteczne niż produkty naturalne. Co więcej, sok brzozowy można nie tylko przygotować samemu w domu, ale również odpowiednio przygotować, tak by go przechowywać przez nawet bardzo długi okres czasu. Dzięki temu można korzystać z soku przez cały rok. Jak przygotować własny sok z brzozy? Dlaczego warto go stosować? Jak pasteryzować sok z brzozy?

Jakie są właściwości soku z brzozy?

Sok z brzozy pozyskiwany jest z drzewa – najczęściej z pnia, jednak zdarza się też, że z liści lub pączków, przy czym za najbardziej wartościowy uważa się sok z pnia. Można spotkać go również pod innymi nazwami – na przykład bzowina lub oskoła. Płyn zawiera w sobie przede wszystkim duże ilości przeciwutleniaczy, garbników, polifenoli i enzymów, a także minerałów – takich, jak potas, miedź, magnez, żelazo, cynk i wapń – oraz witamin – szczególnie witamina C oraz z grupy B.

Sok z brzozy ma wiele właściwości zdrowotnych. Doskonale sprawdza się szczególnie w przypadku obniżonej odporności, ponieważ wspiera organizm i zmniejsza zapadalność na wszelkiego rodzaju choroby. Dlatego warto zachować nieco soku z brzozy i włączyć go do diety w sezonie jesienno-zimowym, kiedy odporność jest obniżona. Co więcej, ma również działanie przeciwzapalne oraz przeciwgorączkowe, dlatego doskonale sprawdzi się, jako wsparcie organizmu podczas infekcji wirusowych, grypy czy przeziębienia. Sok brzozy doceniany jest również przy wszelkich bólach reumatycznych. Wykorzystuje się go także w profilaktyce anemii. Sok wspiera układ pokarmowy i krwionośny. Dodatkowo poprawia wygląd cery, włosów i paznokci.

Jak otrzymywany jest sok z brzozy?

Pozyskanie soku z brzozy nie jest trudne. Zbiory trwają od wczesnej wiosny – najlepiej od końca lutego, ponieważ to właśnie wtedy soki w drzewie zaczynają krążyć i jest ich najwięcej. Podczas zbierania soku, warto wybierać drzewa, które znajdują się z dala od drogi, dzięki czemu sok nie będzie zanieczyszczony. Sok można zebrać z brzozy, która ma powyżej 25 centymetrów średnicy. Wystarczy zrobić otwór o szerokości około 1 centymetra i głęboki na 3 centymetry umiejscowiony w pniu około 60 centymetrów od podłoża. Aby nie uszkodzić drzewa, nie należy zbierać więcej niż litr soku i nie częściej niż raz na 2 lata. Po pozyskaniu soku dobrze jest zatkać otwór korkiem lub drewnianym kołkiem, tak by zatrzymać wyciekanie płynu, miejsce można również posmarować woskiem pszczelim lub woskiem, aby dodatkowo je zabezpieczyć. 

Pasteryzacja soku z brzozy – jak zachować sok na dłużej?

Po zebraniu soku można odpowiednio go zabezpieczyć tak, by nadawał się do przechowywania. W tym celu nie wystarczy przelać go do słoików czy do butelek, ale konieczna jest również pasteryzacja. Jak pasteryzować sok z brzozy? Wystarczy podgrzać sok do około 90 stopni Celsjusza, a następnie przelać go do odpowiednio przygotowanych, wysterylizowanych naczyń z zamknięciem. Kolejnym krokiem jest wstawienie odwróconych słoików do garnka z gorącą wodą – tak, by woda sięgała 1/3 naczynia – a następnie podgrzewać przez około 15 minut. Niestety sok wskutek podgrzewania może stracić część składników aktywnych, a w szczególności witaminę C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *