Oczywistym zdaje się, że rozpoczynając prowadzenie restauracji, baru czy kawiarni, najprościej wyposażyć kuchnię w profesjonalny sprzęt gastronomiczny. O ile oczywiście ma się odpowiednie fundusze. Nie do końca tak jest. Jeśli nie masz na tym polu doświadczenia, poniższe porady są właśnie dla ciebie. Sprawdź, co wziąć pod uwagę.
CO KONIECZNE A CO ZBĘDNE?
Na początek warto ustalić, które urządzenia kuchenne będą używane częściej, a które nie, oraz przeanalizować możliwości lokalu. Są w sprzedaży frytkownice gastronomiczne na gaz, które mają opinię nieco droższych przy zakupie, lecz tańszych w eksploatacji, ale czy lokal posiada instalację gazową? Elektryczna krajalnica do warzyw z funkcją mielenia kawy sprawdzi się w małym bistro, gdzie podaje się jedno i drugie, ale w kawiarni się nie przyda, nawet jeśli jest w promocyjnej cenie. Lepiej kupić profesjonalny ekspres o większej mocy. Głównym doradcą powinien tu być zdrowy rozsądek i praktycyzm.
FRYTKOWNICE GASTRONOMICZNE – DO CZEGO?
Są wszakże takie urządzenia, bez których trudno sobie wyobrazić profesjonalną kuchnię. Należą do nich chociażby piece, chłodziarki czy frytkownice gastronomiczne. Myliłby się ten, kto uważa, że nadają się jedynie do smażenia frytek. Dzięki nim można szybko i łatwo przygotować wiele smacznych i lubianych potraw, od pączków do panierowanych filetów rybnych, poprzez pierogi, racuchy czy owoce i warzywa w cieście.
FRYTKOWNICA CZY FRYTOWNICA?
Frytkownicą nazywamy zazwyczaj urządzenie do smażenia frytek – choć nie tylko frytki poddaje się takiej obróbce. Smażenie w głębokim tłuszczu, czyli frytowanie (bo tak się fachowo nazywa) jest jedną z powszechnie stosowanych technik kulinarnych i to od tego właśnie słowa frytki wzięły swoją nazwę. Natomiast urządzenie do frytowania nosi miano frytownicy.
Podsumowując:
- frytowanie – smażenie w głębokim tłuszczu
- frytownica – urządzenie do frytowania
- frytkownica – urządzenie do smażenia frytek
- frytki – frytowane ziemniaki w słupkach
SMACZNIE, POŻYWNIE I ZDROWO
Smażenie poprzez zatopienie we wrzącej fryturze to technika kulinarna, która nie wymaga szczególnych umiejętności czy doświadczenia. Potrawy przygotowane w ten sposób wyglądają apetycznie, ładnie pachną, są smaczne i niezwykle popularne. Aby w pełni wykorzystać tę technikę, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad:
- Nigdy nie wrzuca się produktów, zanim tłuszcz nie osiągnie odpowiedniej temperatury, w przeciwnym razie po wyjęciu ociekają tłuszczem i są zbyt twarde lub tracą chrupkość.
- Jako fryturę stosuje się tylko oleje w dobrym gatunku i o wysokiej temperaturze dymienia, co pozwala uniknąć przypalenia.
- Po wyjęciu z frytkownicy zawsze należy produkty odsączyć na sitku lub papierowej bibule z nadmiaru tłuszczu.
Frytkownice gastronomiczne do celów profesjonalnych powinny mieć przede wszystkim dużą moc, gdyż będą z pewnością intensywnie eksploatowane. Następnie wbudowany termostat i alarm dźwiękowy, który przywoła obsługę po upływie zaprogramowanego czasu. Ponadto system zgłaszania gotowości do pracy po osiągnięciu wymaganej temperatury oleju. Dobrze też, jeśli mają widoczny i czytelny wyświetlacz.
NA CO JESZCZE ZWRÓCIĆ UWAGĘ?
Wybierając frytkownicę gastronomiczną, warto mieć na względzie nie tylko na komfort użytkowania, ale także, a może przede wszystkim bezpieczeństwo. Na pierwsze wpływa możliwość oddzielnego smażenia dwóch różnych produktów jednocześnie, jaką dają frytkownice dwukomorowe. Natomiast drugie gwarantuje wbudowany kranik odpływowy, dzięki któremu można bezpiecznie opróżnić frytkownicę nawet z gorącego oleju bez obaw, że dojdzie do ewentualnych poparzeń.
Więcej o profesjonalnych frytkownicach gastronomicznych na http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html.
Bo kuchnia to nie tylko serce domu ale i całej restauracji. Od tego się zaczyna i to jest najważniejsze. Nawet najładniejsze wnętrza sali nic nie dadzą jeżeli kuchnia będzie słaba…