Truskawki na obiad i deser – sprawdź, co z nich zrobić

Sezon na truskawki w pełni, dlatego grzechem byłoby nie wykorzystać tych słodkich owoców. Wystarczy je umyć i dodać słodką śmietankę lub jogurt. Jednak zdarza się, że mamy ochotę na bardziej urozmaicone danie. Jak możemy wykorzystać te pyszne owoce?

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta to bardzo uniwersalne danie, które możemy przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Latem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, idealnym rozwiązaniem jest tarta na zimno z budyniem i galaretką z dodatkiem soczystych owoców. Kruche ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy posiekać mąkę z masłem, cukrem pudrem i szczyptą soli, a następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Aby tarta wyszła idealnie chrupiąca, należy przygotowane ciasto schłodzić w lodówce, owijając w folię spożywczą. Gdy masa będzie już zimna, trzeba ją rozwałkować i włożyć do tortownicy, oblepiając również ścianki naczynia. Przed pieczeniem warto nakłuć ciasto widelcem na całej powierzchni, by nie napęczniało. Tartę pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie można zająć się przygotowywaniem galaretki, którą wystarczy wsypać do wody i rozpuścić. Przed polaniem wierzchu ciasta galaretką warto poczekać, aż odrobinę stężeje. A teraz czas na budyń. W przepisie można wykorzystać słodki i aksamitny Budyń o smaku waniliowym WINIARY. Na upieczoną tartę w pierwszej kolejności wlewamy ostudzony budyń, następnie owoce oraz galaretkę. Ciasto powinno się chłodzić w lodówce kilka godzin. Tak przygotowana tarta z owocami to doskonała propozycja na letnie spotkania przy mrożonej kawie. Smacznego!

Knedle z truskawkami

Kolejną pyszną propozycją na letnie danie są knedle z truskawkami. Ten smak przypomina dzieciństwo, kiedy zajadaliśmy się potrawami naszych babć. Warto przywrócić tę tradycję i zrobić te pyszne danie obiadowe dla naszych bliskich. Dzięki słodkim polskim truskawkom smak wspomnień będzie jeszcze lepszy! Knedle nie są trudne w przygotowaniu – wystarczy odrobina cierpliwości, aby wyczarować znakomity obiad. W pierwszej kolejności należy obrać i ugotować ziemniaki, a następnie przecisnąć przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną, dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy jednolite gładkie ciasto. Wielkość knedli to sprawa indywidualna. Niektórzy z nas lubią duże kulki z ciasta nadziewane całymi truskawkami, jeszcze inni małe knedle z posiekanymi owocami.

Sekretem zawsze udanych i delikatnych w smaku knedli są odpowiednie proporcje składników. Nie powinno się dodawać do ciasta dodatkowej porcji mąki, ponieważ może wyjść twarde. Równie ważna jest grubość ciasta. Powinno być stosunkowo cienkie, jednak należy pilnować, żeby się nie rozpadło. Knedle musimy gotować w dużej ilości wrzącej wody, tak aby się nie pozlepiały. Gdy woda ponownie się zagotuje, warto zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię. Knedle należy je delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Znakomicie smakują polane roztopionym masłem i posypane cukrem wanilinowym.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *