Zestaw do sushi – wszystko, co musisz wiedzieć

0 32

Zestaw do sushi – tworzenie i cechy charakterystyczne japońskich przysmaków

Sushi to japońskie danie, które stało się przysmakiem wielu ludzi. To potrawy przyrządzone ze świeżych składników, jak również surowych produktów owoców morza czy kawałków ryb. Jakie rodzaje sushi można wyróżnić? Jak wykonać idealne przekąski? Czym jest zestaw do sushi i jak go wykorzystać?

Rodzaje sushi

Japońska popularna potrawa, to dania składające się w wielu rodzajów składników. To właśnie od typu użytych produktów, jak również sposobu wykonania ryżowych ruloników powstały nazwy poszczególnych pyszności. Jakie rodzaje sushi najczęściej goszczą na stołach amatorów azjatyckiego przysmaku? Czy wykonanie ich i sposób jedzenia uzależniony jest od danej potrawy? w jaki sposób wykorzystać zestawy do sushi?

Do najpopularniejszych form podawania sushi zalicza się:

  • Nigiri – nazwa tego rodzaju potrawy pochodzi od sposobu jej przyrządzania. W wolnym tłumaczeniu słowo to oznacza ugniatanie, czyli podstawową czynność wykonywana podczas tworzenia dania. Ostateczna postać przekąski to ryżowe, uformowane kulki pokryte najczęściej surową rybą, owocami morza lub japońskim omletem.

  • Maki – okrągła forma sushi, otoczona prasowanymi algami morskimi. Nazwa tego rodzaju dania również odnosi się do sposobu jej przegotowania. Farsz tego rodzaju sushi może występować w wielu formach, jednak podstawowym składnikiem, którego nie może zabraknąć we wnętrzu kleisty ryż. Do wykonania okrągłych plasterków wykorzystywane są specjalne narzędzia, które są elementami profesjonalnego zestawu do sushi.

  • Futo – maki – przekąski o podobnej strukturze, jak wyżej omawiane danie. Jedyną różnicą jest ich wielkość. Swoją nazwę zawdzięczają wyglądowi – japońskie wyrażenie futoi to określenia tłusty, gruby.

  • Temaki – jedne z najprostszych form podawania sushi. Przyrządzenie ich nie zabiera dużo czasu, a głównym wyznacznikiem tego rodzaju przekąski jest zawinięcie wszystkich składników w rożek z czarnych płatów nori. Swoim wyglądem, przekąski te przypominają popularne lody w rożku.

Zestaw do sushi – cechy charakterystyczne

Aby w sposób profesjonalny, udany i smaczny przyrządzić japońskie przekąski, oprócz nabytych umiejętności, warto wykorzystać specjalistyczne narzędzia i akcesoria. Możliwość taką daje zestaw do sushi, który przeważnie składa się z:

  • produkty do stworzenia przepysznych roladek – ryż, wodorosty nori, sezam,

  • pasty i sosy wzbogacające smak przekąsek,

  • specjalna, bambusowa mata,

  • pałeczki do jedzenia,

  • itp.

Zestaw do sushi to produkty, które pomogą wdrożyć się w świat tworzenia idealnych japońskich przekąsek. Może stanowić on również ciekawą i atrakcyjną formę prezentu. Ich skład zależny jest od wielkości i zaawansowania kucharza, który będzie wykonywał oryginalne ruloniki.

Leave A Reply

Your email address will not be published.