Ciśnieniem w ziarno…

Nawet najlepsze ziarna kawy na niewiele się zdadzą, jeśli nie zostaną zaparzone w odpowiedni sposób. Kawiarka, chemex, aeropress, french press, drip, ekspres ciśnieniowy – technik i sposobów przyrządzania kawy jest naprawdę mnóstwo. Który najlepszy? Dziś pod lupę weźmiemy ekspresy ciśnieniowe.

Samo ziarno to nie wszystko

Dokładne okoliczności odkrycia przez człowieka ziaren kawowca do dziś pozostają tajemnicą. Żywe natomiast są legendy na ten temat, wśród których najpopularniejsza jest ta z brykającymi wesoło kozami. Zwierzęta do dziś mają swoje miejsce w świecie kawowym, bowiem najdroższe produkowane kawy to tzw. kawy odzwierzęce. Dobrze znany smakoszom kawy (przynajmniej z nazwy) jest Kopi Luwak, a za Black Ivory Coffee (aktualnie najdroższą kawę świata) miłośnicy są w stanie zapłacić nawet tysiąc dolarów za funt.

Kawa pod ciśnieniem

Tylko dobrej klasy ekspresy do parzenia kawy są w stanie wydobyć z ziaren kawowca całą drzemiącą w nich moc. Niewątpliwie takimi urządzeniami są ekspresy ciśnieniowe, które wykorzystując wysokie ciśnienie tłoczonej wody wydobywają z kawy najcenniejsze substancje. Dzięki temu napar jest aromatyczny i posiada wysokie walory smakowe. Espresso to jeden z symboli Włoch. Gęsty, skoncentrowany, aromatyczny napój stanowi dobro narodowe tego kraju i doczekał się nawet własnego instytutu. Włoski Narodowy Instytut Espresso (L’Istituto Nazionale Espresso) szczegółowo określił normy dotyczące parametrów, jakie musi posiadać certyfikowane espresso. Podstawą prawidłowo zaparzonego espresso jest między innymi użycie do tego celu ekspresu ciśnieniowego. Wśród ciśnieniowych ekspresów do parzenia kawy wyróżniamy urządzenia automatyczne oraz kolbowe.

Dla ceniących wygodę

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe to idealne rozwiązanie dla tych smakoszy, którzy oprócz dobrej jakości naparu kawowego cenią sobie wygodę. Większość modeli ekspresów automatycznych umożliwia przygotowanie wielu specjałów kawowych po wciśnięciu jednego przycisku. Ekspresy automatyczne wyposażone są w młynki, które na bieżąco mielą odpowiednią ilość kawy. Dużym atutem maszyn automatycznych jest ich intuicyjność i możliwość szybkiego przyrządzenia wielu rodzajów kaw. Ponadto ekspresy automatyczne informują użytkownika o konieczności czyszczenia i odkamieniania urządzenia i w dużej mierze same zajmują się tymi procesami.

Dla bardziej wymagających i profesjonalistów

Z kolei ekspres ciśnieniowy typu kolbowego będzie wymarzonym urządzeniem dla miłośników prawdziwego espresso. Ten typ automatu, jak żaden inny potrafi wycisnąć z ziaren całą ich esencję. Użycie ciśnieniowego ekspresu kolbowego wymaga jednak pewnej wiedzy na temat procesu parzenia kawy oraz praktyki, co w połączeniu z dobrej jakości urządzeniem potrafi zdziałać kawowe cuda. Kolbowe ekspresy ciśnieniowe posiadają portafiltry ze specjalnymi sitkami, w których umieszcza się wcześniej zmieloną i ubitą kawę. Na wybór ekspresu kolbowego powinni zdecydować się zwłaszcza właściciele kawiarni i restauracji. W przypadku profesjonalnych zastosowań należy wybrać model dostosowany do konkretnych potrzeb, choćby z powiększonym zbiornikiem na wodę czy większą liczbą grup kawowych. Do profesjonalnego użytku idealnie nada się również ekspres dźwigniowy, czyli ekspres kolbowy dodatkowo wymagający obsługi dźwigni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *