Jak połączyć nowoczesność i tradycję na wigilijnym stole?

Prezentujemy kilka sposobów na to, jak w prosty i nowoczesny sposób urozmaicić wigilijny stół.

Pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, kutia, śledzie w śmietanie, barszcz czerwony z uszkami – to tylko niektóre spośród tradycyjnych wigilijnych potraw. Każdy z nas ma swoją ulubioną i z utęsknieniem czeka, aż zaświeci pierwsza gwiazdka. By, po wspólnym dzieleniu się opłatkiem, zasiąść do wigilijnego stołu i rozpocząć ucztę.

Polska to kraj wielu tradycji do których jesteśmy mocno przywiązani. A już szczególnie do zestawu 12 świątecznych potraw. Warto jednak spojrzeć na wigilijny stół w sposób kreatywny i przemycić nieco nowoczesnych trendów, bez obawy o to, że przyćmią oczekiwane przez cały rok tradycyjne smaki. 

Śledź idealny na wigilijny stół

 

Wigilia stanowi idealny moment, aby poeksperymentować z potrawami rybnymi. Jeśli zależy nam na wprowadzeniu nutki nowoczesności, przy jednoczesnym braku czasu (bo kto ostatecznie posiada go w nadmiarze przed świętami), warto na liście przedświątecznych zakupów umieścić ryby w puszkach.

Obok karpia, najbardziej popularną rybą na wigilijnym stole (ale i w całej polskiej kuchni) jest śledź. Podany w towarzystwie pomidorów i kaparów doskonale nadaje się na przystawkę, która pobudzi kubki smakowe do dalszej uczty.

Do przygotowania potrzebujemy: puszka Graal Filety ze śledzia w sosie pomidorowym 170g, 3 ugotowane na twardo jaja, niewielka cebula czerwona, papryka czerwona, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 200 g sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy chrzanowej, garść szczypioru, sól, pieprz.

Suszone pomidory kroimy w paseczki, czosnek w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy pomidory z czosnkiem, kaparami, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Na dnie słoika umieszczamy kilka łyżek przygotowanej mieszanki, na niej układamy kawałki odsączonego fileta ze śledzia, na rybę ponownie kładziemy suszone pomidory i tak dalej do wykończenia składników. Całość zalewamy oliwą, która pozostała z suszonych pomidorów. Słoik ze śledziami umieszczamy w lodówce na 1 dobę.

Makrela na tartaletkach

 

Bez wątpienia dość efektownie obok pstrąga w galerecie będzie prezentować się pasta z makreli, soczewicy i suszonych pomidorów na tartaletkach.

Składniki na ciasto: 380 g mąki tortowej, 1 łyżeczka soli, 200 g miękkiego masła, 8-10 łyżek bardzo zimnej wody. 

Składniki na pastę z makreli: 1 puszka Graal Filety z makreli w oleju 170g, 2 puszki Graal Diabetic Filety z makreli w wodzie z cytryną i pieprzem 120g (2x120g), 1 puszka soczewicy konserwowej (ok. 400-425 g), 1 mała czerwona cebula, 8-10 suszonych pomidorów z zalewy, 1 garść ciemnych oliwek, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżki majonezu.

Najpierw przygotowujemy tartaletki. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła). Tartaletki na ok. 30 minut chowamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy groch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i dopiekamy jeszcze ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wyjmujemy z foremek.

Aby przygotować pastę, makrelę w oleju i w wodzie odsączamy z zalewy. Tak samo soczewicę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, oliwki i suszone pomidorki w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez i ketchup i delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajka nie tylko na Wielkanoc

Choć potrawy z jajek częściej łączą się z świętami wielkanocnymi, ta propozycja świetnie sprawdzi się jako postne danie wigilijne. 

Składniki na jajka faszerowane sałatką z makreli: puszka GRAAL Filety z makreli w oleju, 4 łyżki groszku z puszki, 10 pieczarek marynowanych, 3-4 ogórki konserwowe, 8 jajek ugotowanych na twardo (jedno do sałatki, 7 do nafaszerowania), sól i pieprz do smaku, koperek zielony. 

Przygotowanie: ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. W naczyniu wymieszać ogórki, groszek, pieczarki i filet z pstrąga z sosem. Dodać pokrojone w kostkę jajko. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostałe ugotowane jaja przekroić na pół i na wierzch nałożyć sałatkę. Ułożyć na talerzu i udekorować koperkiem.

Przepisy na wigilijne potrawy w nowoczesnej odsłonie znajdują się na stronie www.graal.pl. Tam znajdziecie więcej inspiracji. 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *