Odkryj sekret perfekcyjnego pieczenia pizzy w domu z Pastone!

Na całym świecie jest miliony miłośników pizzy. Nic dziwnego, jest to doskonała przekąska, jak również możliwość przyrządzenia pysznego obiadu. W końcu, na samym placku do pizzy można umieścić dowolne składniki, tak samo mięsne, jak również bezmięsne. Możliwości są niemalże nieograniczone. Wystarczy odrobina kreatywności, która pozwala komponować własną pizzę. Oczywiście, wiele osób ceni sobie pizze, które sprzedaje się w pizzeriach z uwagi na perfekcyjnie przygotowane ciasto. Jednak, co jeśli istnieje możliwość osiągnięcia takiego samego efektu w warunkach domowych. W jaki sposób jest to możliwe? A wszystko dzięki prodyktowi:  kamień do pizzy Pastone.

Wspólne pieczenie pizzy nigdy nie było tak proste

Dla wielu osób pieczenie pizzy to niemalże rodzinna tradycja. Nic dziwnego, nie ma przecież nic bardziej przyjemnego, niż możliwość wspólnego przygotowania posiłku, szczególnie, jeśli jest nim pizza. Tak samo proces wyrabiania ciasta, jak później wykorzystanie dodatków to nie lada frajda.

Szczególnie po ciężkim dniu, czy tygodniu, czy możliwość przebywania z rodziną, jak również cieszenia się wspólnym czasem w kuchni, nie tylko zbliża, ale pozwala na relaks i wzajemną komunikację. Jednocześnie, wielu osobom zależy na tym, aby osiągnąć przecież jak najlepszy i najsmaczniejszy efekt. Dlatego warto zastosować odpowiedni do pieczenia pizzy kamień, który pozwala na to, aby przygotować spód pizzy w warunkach zbliżonych do tych, które osiąga się w restauracjach. W końcu, to właśnie odpowiednia obróbka techniczna pozwala uzyskać najlepsze efekty.

Wiele osób ma swoje preferencje, jeśli chodzi o dodatki, dlatego podczas rodzinnego pichcenia, każdy może skomponować własną pizzę i tym bardziej cieszyć się jej smakiem.

Doskonała pizza w domu – jak to możliwe?

Z pewnością wszyscy smakosze pizzy zgodzą się ze stwierdzeniem, że podstawowym aspektem, który wpływa na jakość pizzy, jest właśnie ciasto. To dzięki odpowiedniemu przygotowaniu samego ciasta, a przede wszystkim dzięki właściwemu procesowi pieczenia, możliwe jest uzyskanie idealnego w smaku i chrupkości placka.

Wiele osób przygotowuje pizzę na blasze w piekarniku. Jednak, w tradycyjny sposób pizzę piecze się na kamieniu. To właśnie ten sposób pozwala na to, aby uzyskać przepyszną pizzę.

Dlaczego warto zdecydować się na kamień Pastone?

Przede wszystkim kamień nagrzewa się w zupełnie inny sposób niż blacha. Wszystko z uwagi na jego doskonałe przewodnictwo cieplne. Warto pamiętać, iż na to, czy możliwe jest uzyskanie idealnego placka do pizzy, jest wysokość temperatury, którą uzyskuje się w trakcie jego pieczenia.

Niestety, ale domowe piekarniki nie pozwalają na uzyskanie odpowiedniej do wypiekania pizzy temperatury. Co nie oznacza, że nie jest to możliwe.

A wszystko dzięki specjalnym właściwością kamienia Pastone. Jego powierzchnia osiąga temperaturę 400 stopni Celsjusza. I to właśnie temperatura jest tajemniczym składnikiem, który pozwala na uzyskanie idealnego ciasta.

Aby uzyskać optymalną temperaturę granitowego kamienia, należy umieścić go w zimnym piekarniku. To sprawi, że kamień będzie się stopniowo nagrzewał i uzyska optymalną dla wypieku temperaturę.

Kamień powstał z myślą o tym, aby wchłaniać ciepło, które osiągają grzałki piekarnika.

Zalety kamienia Pastone

  • Brak szkodliwych substancji
  • Wysoka temperatura, którą osiąga kamień – 400 stopni Celsjusza, pozwala uzyskać doskonałe ciasto
  • Kamień doskonale odprowadza wilgoć z ciasta

Pieczenie od góry i pieczenie od dołu.

Jak wiadomo, pizza podlega obróbce termicznej zarówno od dołu, jak również od góry. W przypadku pieczenia się pizzy od góry, to właśnie grzałki w piekarniku determinują to, na ile pizza upiecze się z wierzchu. Grzałki mogą osiągać temperaturę powyżej 550 stopni Celsjusza, o czym informuje ich czerwony kolor.

Natomiast tym, co samej pizzy nadaje wyjątkowego smaku jest właśnie jej spód, upieczony w odpowiedni sposób. Tym samym, za odpowiednią chrupkość spodu odpowiada właśnie kamień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *