Ekologiczne wyroby dla gastronomii – co warto mieć w lokalu?

0 217

Z roku na rok coraz więcej lokalów gastronomicznych decyduje się na ekologiczne zamienniki plastikowych wyrobów jak np. sztućce. Warto wiedzieć, że takich produktów jest znacznie więcej. W co warto się zaopatrzyć? Sprawdź i spraw, żeby Twoja restauracja, bar czy pub szedł z duchem eko.

Ekologiczne produkty dla gastronomii – bez plastiku jest lepiej

Plastik jest niestety wszechobecny w naszym życiu. Korzystamy z niego niemal codziennie. Do niedawna nieinaczej było jeszcze w różnych lokalach gastronomicznych, w których jedzenie podawane było m.in. na jednorazowych plastikowych tackach. Dziś na szczęście odchodzi się od tego rozwiązania, które jak wiadomo, jest szkodliwe dla naszej planety. Coraz większa liczba restauracji, food trucków, pubów czy barów decyduje się na naturalne produkty, które są przyjazne zarówno zdrowiu, jak i środowisku.

 

Od dobrych kilku lat możemy zaobserwować trend na eko wyroby i zamiast sięgać w lokalu po jednorazowe widelce z plastiku, możemy spokojnie wybrać naturalną alternatywę. W co warto się wyposażyć do lokalu? O tym poniżej.

Ekologiczne opakowania

O czym należy pomyśleć, wyposażając lokal? Oczywiście o opakowaniach. Sprawdzają się one praktycznie każdego dnia – zwłaszcza w tych miejscach, w których dostępna jest opcja na wynos. Opakowania od wielu lat goszczą w restauracjach, barach szybkiej obsługi czy knajpach. Do niedawna były one w głównej mierze produkowane z plastiku – dziś jednak coraz częściej można je spotkać w formie pudełek wykonanych z takich eko materiałów jak m.in. trzcina cukrowa, papier czy mączka kukurydziana.

 

Szukasz pojemników na różne potrawy? Sprawdź ofertę sklepu Slowpack – ekologiczne opakowania do gastronomii, na której dostępne są biodegradowalne, bezpieczne dla środowiska produkty.

Kubki ekologiczne

W ostatnich latach można zauważyć zmiany dotyczące zastępowania plastiku w lokalach gastronomicznych, w których zaczęto używać ekologicznych kubków. Ba, te wyroby zaczęły być wykorzystywane nie tylko w barach szybkiej obsługi czy restauracjach, ale również m.in. na stacjach paliw czy sklepach mających własne bistro. Kubki ekologiczne są całkowicie bezpieczne w użytku, nie pływają w żaden sposób na smak i właściwości napoju. Są one świetną alternatywą dla jednorazówek z plastiku – po zużyciu mogą być bez problemu wyrzucone do kompostownika, w którym rozłożą się w mgnieniu oka. Kubki najczęściej wykonuje się z papieru, trzciny cukrowej czy PLA. Do kubków dobrym dodatkiem okażą się eko rurki, które znajdziesz na https://slowpack.pl/pol_m_Slomki-ekologiczne-168.html

Eko sztućce

Czym byłby lokal gastronomiczny bez sztućców? Te, najczęściej spotkać można oczywiście w formie tradycyjnej, czyli żelaznej. Są jednak miejsca, w których korzysta się głównie z jednorazowych widelców czy noży, które są wykonane z plastiku. A to, jak już wiemy, nie jest ekologicznym rozwiązaniem. Dlatego też warto pomyśleć o naturalnych zamiennikach wykonanych m.in. z drewna, skrobi kukurydzianej czy bambusa. Ekologiczne sztućce są z reguły bardzo lekkie i wytrzymałe. Cechuje je również ciepły, naturalny wygląd, który zostanie doceniony przez każdego klienta lokalu.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.