Jak zrobić buraczki na zimę? Przepis krok po kroku

0 38

Dla wielu z nas zimowe przetwory to zdecydowany must have. Podczas zimowych dni bardzo chętnie sięgamy do naszej domowej spiżarni po samodzielnie zrobione przetwory. Nie wyobrażamy sobie aby wśród nich zabrakło tartych buraczków. Dlaczego warto jeść buraki oraz jak wykonać je na zimę? Zobaczcie sami!

Buraki – samo zdrowie!

Burak to warzywo, które każdy z nas powinien uwzględnić w swojej diecie. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych i pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Buraki m.in.:

  • Obniżają ciśnienie krwi
  • Wzmacniają odporność
  • Wspomagają trawienie
  • Zapobiega występowaniu nowotworów
  • Wzmacniają układ krwionośny
  • Wspomagają leczenie białaczki
  • Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu 

Co prawda buraki nie zawierają dużo żelaza, jednak ze względu na to, że są świetnym środkiem krwiotwórczym, są idealnym sprzymierzeńcem dla osób zmagających się z anemią. Nie powinno ich także zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych. Zawarty w nich kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Są także polecane dla osób z nadciśnieniem. Jednak bogactwo witamin i wartości odżywczych sprawia, że warzywa te powinny być nieodłącznym składnikiem diety każdego z nas. 

Buraczki na zimę – przepis

Pyszne i zdrowe, dlatego możemy się nimi zajadać! Jak zrobić tarte buraczki na zimę?

Potrzebne składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 0,5 łyżki soli,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 0,25 szklanki octu 10%,
  • 2 szklanki wody.

Przepis:

  1. Myjemy buraki, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą
  2. Gotujemy do czasu aż będą miękkie (w zależności od wielkości buraków, czas może być różny)
  3. Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  4. Buraki wkładamy do słoików
  5. W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem
  6. Dodajemy ocet i jeszcze przez 2, 3 minuty gotujemy
  7. Do słoików z burakami wlewamy gorącą zalewę
  8. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 
  9. Po zakończeniu pasteryzacji wyciągamy słoiki i układamy je do góry dnem 
  10. Po ostudzeniu słoików umieszczamy je w chłodne miejsce. 

W zależności od naszych potrzeb możemy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników. 

Gotowe! Tak przygotowanymi buraczkami możemy cieszyć się w chłodne zimowe dni. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu, jednak nie tylko. 

Leave A Reply

Your email address will not be published.