Lekkie desery na letnie dni

Lato jest pełne radości oraz pięknych barw. W tym czasie rezygnujemy z wszelkiego rodzaju diet i po prostu delektujemy się smakiem różnych pyszności. Trudno oprzeć się deserom, a podczas upałów chętnie sięgamy po lekkie wersje, najlepiej z owocami. Sprawdź, jakie letnie słodkości przygotowaliśmy dla Ciebie.

Jakie desery są najlepsze na letnie dni?

Staropolskie desery zupełnie nie przypominały współczesnych. Jedną z dawnych propozycji była legumina, która przypominała budyń lub kisiel. Przygotowywano ją z mleka, mąki i wody, a serwowano z syropem owocowym. Owocowy kisiel to jeden z dobrych pomysłów na lato. Podobnie jest z puddingiem. W ciepłe dni sprawdzą się wszystkie desery o delikatnej konsystencji. Owoce sezonowe oraz cytrusy powinny w nich dominować. Są soczyste, aromatyczne, a przy tym pięknie wyglądają i rozpływają się w ustach.

Wszelkiego rodzaju ciasta takie jak serniki, pierniki oraz przekładańce z ciężkimi masami najlepiej zostawić na chłodniejszą część roku. Wyjątek stanowi sernik na zimno, który jest o wiele lżejszy. Wykonuje się go bez pieczenia z serków homogenizowanych, a wierzch pokrywa galaretką, na przykład z truskawkami. W gorące dni sprawdzą się też desery na bazie serka mascarpone. Ciasta biszkoptowe oraz słodkości z użyciem ciasta francuskiego również podbijają podniebienia podczas lata. Oczywiście wśród deserów nie może zabraknąć lodów.

Semifredo – lodowa poezja z malinami

Semifredo jest włoskim deserem, który można przygotować w różnych smakach. Na letnie dni proponujemy malinowe orzeźwienie: https://uwielbiam.pl/przepis/semifreddo-z-malinami-i-mascarpone. To świetna opcja dla dorosłych i dzieci. Może być podawany po obiedzie lub jako przekąska o dowolnej porze. Sprawdzi się również podczas urodzinowych i imieninowych uroczystości. Kremową, aksamitną konsystencję zawdzięcza serkowi mascarpone.  Deser został po raz pierwszy przyrządzony prawdopodobnie pod koniec XIX wieku. Dziś stanowi przysmak chętnie spożywany w okresie letnim. Masę z serka i owoców umieszcza się w keksówce wyłożonej folią spożywczą i pozostawia w zamrażalniku, aż się całkowicie zamrozi.

Banoffee – warstwowy deser z bananami i tofii

Puszysty, lekki deser może być jednocześnie sycący i słodki. Taki właśnie jest banoffee. Jego słodycz pochodzi od bananów oraz tofii. Zobacz, jak go przyrządzić krok po kroku: https://uwielbiam.pl/przepis/banoffee. Wyróżnia się intensywnym smakiem, który zyskuje uznanie małych i dużych amatorów słodkości. Aby przygotować banoffee, będziesz potrzebować słoiczków lub salaterek. Kolejne produkty układa się na sobie, dzięki czemu uzyskuje się kuszący efekt warstwowy. Na samym spodzie muszą znaleźć się pokruszone herbatniki. Potem banany pokrojone w plastry oraz masa kajmakowa. Następnie słoik uzupełnij bitą śmietaną. Odstaw deser do lodówki co najmniej na godzinę. Wierzch posyp kakao.

Kokosowy pudding z nasionami chia i owocami

Pudding z nasionami chia jest propozycją, która sprawdzi się jako deser, ale również będzie idealna na śniadanie lub jako przekąska w środku dnia. Przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Na dodatek deser dostarcza cenne składniki odżywcze. Nasiona chia stanowią źródło błonnika oraz kwasów omega-3. Na stroniehttps://uwielbiam.pl/przepis/kokosowy-pudding-chia-z-owocami znajdziesz szczegóły przepisu. Będziesz potrzebować mleka kokosowego, nasion chia, syropu z agawy i ekstraktu waniliowego. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, schłodzić, a po wyjęciu z lodówki zaserwować ze świeżymi owocami.

Eklerki z budyniem i truskawkami

Słodkie wypieki z lekkiego ciasta i z delikatną masą doskonale wpisują się w letni klimat. Zobacz przepis na rozpływające się w ustach eklerki: https://uwielbiam.pl/przepis/eklerki-z-budyniem-i-truskawkami. Zrobienie eklerkowego ciasta wymaga nieco wysiłku, ale efekty są tego warte. Budyniowa masa przybiera smakowity różowy kolor dzięki truskawkom. Polewa z białej czekolady i truskawek stanowi słodkie dopełnienie deseru. To wykwintna słodycz, którą możesz podawać do herbaty lub kawy, gdy przyjmujesz gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *