Niezależnie od tego, jaki styl życia prowadzimy, czy jesteśmy na diecie, czy żywimy się tym, na co mamy ochotę – lubimy dobrze zjeść. Co jednak zrobić, żeby oznaczało to nie tylko smaczne i estetyczne posiłki, ale przede wszystkim składniki dobre jakościowo? Opowiedzieli nam o tym eksperci kampanii „Indyk z Europy”.
Kilka słów o projekcie „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”
Program dotyczący edukacji konsumentów na temat mięsa indyczego ma jasny przekaz: jedzmy zdrowo i ekologicznie, dbajmy o środowisko naturalne i bądźmy świadomi swoich żywieniowych decyzji. Nie chcecie jeść mięsa codziennie? Doskonale! Wybierzcie po prostu wyselekcjonowane mięso indycze, które dostarczy Wam niezbędnych wartości odżywczych.
Projekt „Indyk z Europy…” powstał z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej (KRD–IG) i realizowany jest przy wsparciu: prof. dr hab. Jana Jankowskiego z UWM w Olsztynie, dr hab. Moniki Michalczuk z SGGW i dr inż. Joanny Nauhoff-Murawskiej współpracującej z Instytutem „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Szefem kuchni projektu został Szymon Szlendak.
Współczesny konsument: jak robi zakupy, jakie decyzje podejmuje?
Eksperci kampanii potwierdzają: współcześni konsumenci są wymagający, cenią sobie jakość produktów, oczekują dostępu do informacji o producentach. Potwierdza to także raport „Globalne trendy branży mięsnej”, z którego dowiedzieć się można, że dzisiaj konsument chce znać szczegóły procesu produkcji i jego wpływu na środowisko naturalne.
Trendy konsumpcyjne 2020
Trendy konsumpcyjne zależne są od wielu czynników. O ich zmianach decydują nastroje społeczne, stan ekonomiczny oraz świadomość populacji. Łatwość w dostępie do informacji, postępowość i chęć stałego uczenia się nowych umiejętności sprawiają, że konsumenci zmieniają swoje zwyczaje zakupowe.
Dlatego podejście współczesnego konsumenta do podejmowanych przez niego decyzji zakupowych opiera się na 6 czynnikach:
- Intensywnym stylu życia – mobilność i zmiana sposobu zarządzania czasem,
- Dzieleniu się doświadczeniami – stałe komunikowanie się z innymi,
- Dobrym samopoczuciu – ciało i umysł idą w parze,
- Etycznym i ekologicznym rozwiązaniom w sferze spożywczej,
- Emocjonalnej więzi z marką – wiarygodne wartości, jasny przekaz,
- Autentyczności – produkty muszą pochodzić od zaufanych dostawców, ze sprawdzonych składników.
Płynnie przenika się to z wprowadzeniem do swojej diety mięsa indyczego. Jest łatwo dostępny, a jego przygotowanie jest proste i szybkie, co doskonale wpisuje się w oczekiwania współczesnych konsumentów do sposobu odżywiania się. Można mnożyć przepisy, dzielić się nimi z przyjaciółmi i rodziną, co oczywiście doprowadza do polepszenia samopoczucia i zadowolenia z siebie. Zagwarantowanie jakości i bezpieczeństwa hodowli indyków pozwala na podejmowanie etycznych i odpowiedzialnych decyzji zakupowych. Klarowne procedury produkcji, udostępnianie informacji o wartościach marki i unowocześnianiu branży drobiarskiej sprawiają, że konsumenci utożsamiają się z nią i stają się jej wierni. Mięso indycze stało się wyznacznikiem zdrowej i zbilansowanej diety.
To wszystko przemawia za tym, aby jeść mięso indycze pochodzące z europejskich hodowli. Jest ono wysokiej jakości, bogate w witaminy i bardzo podatne na kulinarne preferencje konsumentów: można je piec, dusić, gotować, zaparzać oraz smażyć.
Przepis: Pieczony udziec z indyka z sosem
Składniki
Przygotowanie:
Krok 1
Przyprawę wymieszaj z 3 łyżeczkami oleju i tak powstałą marynatą natrzyj mięso. Indyka pozostaw do zamarynowania na kilka godzin.
Krok 2
Przygotowane w ten sposób mięso obsmaż na patelni. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, podlej szklanką wody i wstaw do nagrzanego do 190°C na 40 minut. Piecz pod przykryciem. Zbierz powstały sok – posłuży do przygotowania sosu.
Krok 3
Na tej samej patelni na której smażyło się mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Krok 4
Dolej 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczeni mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj 2 minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Mięso podawaj z sosem.