Jesienne powroty do domu nieco różnią się od tych letnich. Szybciej robi się ciemno i czasu na przygotowanie kolacji jest jakby mniej. Z drugiej strony – przyrządzenie pysznego posiłku i późniejsze delektowanie się jego smakiem może być naprawdę relaksujące. Dlatego dziś prezentujemy kilka sprawdzonych pomysłów na doskonałą kolację!
Pomidory pod pierzynką
Nasza pierwsza propozycja to pomysł na kolację dla miłośników pomidorów i wyrazistych ziołowych aromatów, a także dla wszystkich osób, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Aby przygotować przepyszne pomidory pod pierzynką, potrzebujesz, poza pomidorami, 200 g sera żółtego, 2 ugotowanych na twardo jaj, czosnku, koperku, natki pietruszki, szczypiorku oraz soli i pieprzu. Zacznij od sparzenia pomidorów wrzątkiem, obrania ich ze skórki i pokrojenia w plastry. Ugotowane na twardo jajka pokrój, podobnie jak czosnek, natomiast ser zetrzyj na tarce. Następnie czosnek wymieszaj z kilkoma łyżkami gęstego majonezu, takiego jak Majonez Dekoracyjny WINIARY. Połowę pomidorów ułóż na półmisku i oprósz je pieprzem i solą, a następnie ułóż na nich połowę jajek i posiekaną zieleninę. Z wierzchu polej pomidory z sosem z majonezu i czosnku. Tę samą czynność powtórz przy kolejnej warstwie. Na samym szczycie powinien znaleźć się starty ser.
Parówki po kanadyjsku
Poprzednia inspiracja zalicza się do kuchni wegetariańskiej, kolejna stanowić będzie ukłon w stronę zadeklarowanych mięsożerców. Parówki po kanadyjsku powinny zadowolić ich podniebienia. Aby przygotować porcję dla czterech osób, użyj 8 parówek, 8 plastrów sera, tyle samo plastrów wędzonego boczku, a także olej oraz sałatę i pomidory dla dekoracji. Parówki ugotuj i natnij wzdłuż, zostawiając na końcu tyle przestrzeni, aby się nie rozpadły. W środku umieść plasterek sera i owiń starannie plastrami boczku. Konieczne może okazać się skorzystanie z wykałaczki. Następnie rozgrzej olej i smaż parówki na niewielkim ogniu przez około kwadrans. Parówki smażone na patelni wymagają przewracania, aby boczek podsmażył się z każdej strony, a ser równomiernie roztopił. Roladki możemy na końcu przyprawić ulubioną mieszanką warzywną. Jeśli nasza kolacja ma być bardziej sycąca, możemy uzupełnić ją frytkami.
Ryż z jabłkami i cynamonem
Listę naszych propozycji zakończymy słodkim akcentem. Ryż z jabłkami to prawdziwa klasyka w wielu polskich domach. Ten prosty przepis świetnie nadaje się na kolację! Aby przyrządzić kilka porcji, będziesz potrzebować dwóch szklanek ryżu, około kilograma jabłek, mleka i kilku łyżeczek cynamonu. I to wszystko – a więc istnieje duża szansa, że niezbędne składniki masz na podorędziu. Zacznij od ugotowania ryżu na mleku w proporcjach 1 do 1. Następnie połowę zawartości garnka umieść w naczyniu żaroodpornym, a następnie ułóż na nim połowę posiekanych wcześniej jabłek i posyp je łyżeczką cynamonu. Powtórz czynność układając drugą warstwę. Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do około 150 stopni Celsjusza i wstawić do niego ryż na 25 minut. Ta słodka kolacja z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników i niejeden raz do niej wrócisz!