„A co dzisiaj zjemy na obiad?”. Ileż to razy zadajemy sobie to pytanie. I czasami jest tak, że nasza ochota na jakieś danie jest tak wielka, że nie pozostaje nam nic innego, jak je po prostu przyrządzić, a czasami głowimy się, a i tak do głowy nie wpada żaden pomysł. Dlatego dzisiaj mamy dla Was kilka pomysłów na tani i zdrowy obiad!
Krem marchewkowy
Składniki:
- Marchewka – ok. 0,5 kg
- ziemniaki – ok. 200 – 300 g
- cebula – 1 średniej wielkości
- 1 łyżka masła,
- bulion – 0,5 l
- mleko – 0,25 l
- 1 łyżka oliwa – 1 łyżka
- Czosnek – 1 ząbek
- Por
- Kurkuma
- Curry
Przepis:
- Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy
- Dodajemy czosnek oraz por, pokrojony na plasterki, a następnie pokrojoną marchewkę i ziemniaki
- Warzywa zalewamy gorącym bulionem i doprawiamy solą, kurkumą i curry
- Całość zagotowujemy i gotujemy do miękkości warzyw
- Dodajemy mleko oraz miksujemy na gładki krem.
Faszerowana papryka
Składniki:
- Papryka – 2 sztuki
- Pesto
- Kasza Kuskus – 150 g
- Oliwa z oliwek – 2, 3 łyżki
Przepis:
- Zalewamy wrzątkiem kaszę kuskus, przykrywamy i odstawiamy na 10 min
- Do kaszy dodajemy pesto, dokładnie mieszamy
- Z papryki wycinamy środek, ale zostawiamy czapeczkę papryki (tak aby po nafaszerowaniu przykryć ją ponownie)
- Faszerujemy papryki kaszą oraz smarujemy papryki z wierzchu oliwą z oliwek
- Pieczemy ok. 20 – 25 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Tagliatelle ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- Opakowanie szpinaku baby
- Cukinia – 1 duża sztuka lub 2 małe
- Pomidory suszone w oliwie z oliwek (w oleju)
- Oliwa z oliwek – 2, 3 łyżki
- Orzeszki pini
Przepis:
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, przez chwilę smażymy
- Dodajemy szpinak i czekamy aż stanie się miękki
- Na patelnię wrzucamy suszone pomidory
- Gotujemy makaron
- Całość posypujemy orzeszkami pini
Kotleciki z groszku
Składniki:
- Groszek w puszcze – 2 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Bułka tarta – 1 szklanka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- Kasza gryczana – 150 g
- Zielona sałata
- Jogurt naturalny
- Cukier
Przepis:
- Groszek, pokrojoną w kostkę cebulę blendujemy
- Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy
- Formujemy kotleciki i umieszczamy na blaszce do pieczenia
- Smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek
- Pieczemy w 150 stopniach, po 30 minutach przekładamy kotleciki na drugą stronę i pieczemy jeszcze około 20 minut
- Gotujemy kaszę gryczaną
- Sałatę myjemy, osuszamy oraz rozdrabniamy liście, dodajemy jogurt naturalny oraz łyżeczkę cukru.
Tortilla z kurczakiem
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 4 tortille (można także wykonać placki samodzielnie)
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek świeży
- Czosnek – 1 ząbek
- Czerwona cebula
- Jogurt naturalny
- Ser żółty (opcjonalnie)
- Przyprawa gyros
- Sól, pieprz
Przepis:
- Do miski wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, dodajemy 2, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawę gyros. Odstawiamy na 30 minut
- Na patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy
- Kroimy w kostkę paprykę, ogórka, cebulę w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół
- Przygotowujemy sos – do jogurtu naturalnego wyciskamy czosnek oraz dodajemy sól i pieprz
- Każdą tortillę przekrajamy na pół
- Na brzeg przekrojonej tortilli nakładamy kurczaka, pomidorki, ogórek, paprykę, cebulę, kładziemy plasterek sera i składamy tortillę na pół
- Lekko przyklepujemy aby dobrze się trzymały i kładziemy na patelnię, tak aby się opiekły
- Podajemy z sosem jogurtowo – czosnkowym
To nasze pozycje na tani, zdrowy i smaczny obiad! Podane składniki w przepisach przewidywane są zazwyczaj na obiad dla dwóch osób. Czy któryś z przepisów przypadł Wam szczególnie do gustu?