O tym, że każde jedzenie wpływa na organizm wiadomo nie od dziś. Określenie „jesteś tym co jesz” jest jak najbardziej trafne. Zobacz, które konkretnie pokarmy wpływają na twoje mięśnie, a które na twoją skórę. Zobacz co poprawi pracę twojego serca oraz które jedzenie zadba o twoje włosy! Przekonaj się, że w pożywieniu nie chodzi tylko o kalorie!
1. Makrela, sardynki i orzechy – wpływ na mózg
Makrela i sardynki ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 usprawniają pamięć, koncentrację oraz zdolność logicznego myślenia. Kwasy tłuszczowe omega-3 wchodzą w skład błon komórkowych, a także poprawiają funkcjonowanie neuroprzekaźników. Tłuszcze te mogą być również wytwarzane w organizmie również z orzechów, dlatego o nich również warto pamiętać.
2. Pomidory – wpływ na serce
A konkretnie zawarty w nich likopen, który jest świetnym przeciwutleniaczem w walce z wolnymi rodnikami. Ma on również właściwości antynowotworowe oraz znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, gdyż korzystnie wpływa na poziom cholesterolu.
3. Brokuły i brukselka – wpływ na płuca
Świetne zielone produkty, które zawierają kompleks witamin A,B i C oraz wapń i błonnik. Z przeprowadzonych badań wynika, iż jedzenie właśnie tych warzyw wspomaga leczenie astmy oraz zmniejsza uszkodzenia po zapaleniu płuc. Zadbaj o swoje płuca i daj im zielone światło.
4. Śliwki – wpływ na jelita
Swoje genialne właściwości zasługują dużej zawartości błonnika. Stanowią również bogate źródło witamin. Szczególnie polecane są renklody i węgierki. Śliwki wzmagają apetyt i usprawniają pracę jelit chroniąc przed zaparciami. Często również są polecane przez lekarzy.
5. Żółtka jaj i kukurydza – wpływ na oczy
Dzięki dużej zawartości witamin w tym szczególnie witaminy A, i witamin z grupy B, mają korzystny działanie na wzrok. Cieszą się również dużą ilością luteiny i zeaksantyny, mających właściwości antyoksydacyjne, które zabezpieczają siatkówkę oka przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
6. Jagody – wpływ na skórę
Prawdziwa tarcza ochronno–upiększająca. Borówki nie dość, że zawierają witaminy C, A , PP oraz antocyjany i glikozydy , to jeszcze dodatkowo mają w swoim składzie mikro- i makroelementy (potas, cynk, wapń). Ponadto dzięki kwasom owocowym i kwasom garbnikowym działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dzięki jagodą skóra jest również chroniona od wewnątrz.
7. Fasola – wpływ na włosy
Oprócz całkiem sporych ilości żelaza zawiera w sobie niezbędne witaminy, oraz białko i aminokwasy siarkowe. Wszystkie te substancje są odpowiedzialne za wzrost i prawidłowy rozwój włosów – teraz już wiesz, że nie tylko fryzjer może o nie dobrze zadbać.
jesteś tym co jesz!