Negroni – drink, który pokochał świat

Sezon urlopowy upłynął nam pod znakiem uziemienia, spowodowanego pandemią koronawirusa, który można ładnie nazwać „Poznawaniem Polski”. Co jednak zrobić, kiedy o włoskim urlopie marzyłaś od kilku lat? Masz dwa rozwiązania: wieczory z włoskimi filmami przy pizzy albo popołudnia z klasycznym drinkiem negroni przy romantycznej włoskiej muzyce.

Co to jest negroni?

Negroni to koktajl pochodzący z Florencji, który dziś określany jest mianem włoskiego, klasycznego drinka. Doskonale balansowane proporcje czerwonego wermutu, ginu i campari tworzą wyborny, alkoholowy napój. Nie dajcie się zwieść ciężkim alkoholom, które go tworzą – ta mieszanka tworzy cudownie orzeźwiającą kompozycję smakową. Negroni jest prostym w przygotowaniu drinkiem, który – o ile prawidłowo przygotowany wg. dobrego przepisu – zaskoczy najbardziej wysublimowane podniebienia.

Przepis na nagroni – jak powstał?

Wszystko, co włoskie, ma barwną genezę – tak samo jest z negroni. Historia powstania przepisu na drinka negroni mówi, że ekscentryczny hrabia Camillo Negroni, pochodzący z Florencji i podróżujący po świecie i ubóstwiający gin, zdecydował się na powrót w rodzinne strony. Jesteśmy w początkach XX wieku, a hrabia odwiedza swój ulubiony, florencki bar i prosi barmana o podanie drinka Americano, ale według swojego pomysłu – z wyłączeniem ze składników wody gazowanej, a wzmocnieniem go swoim ukochanym ginem. Barman był zdziwiony, ale przystał na propozycję. W końcu zamawia hrabia! Dobrze się stało, bo w ten sposób powstał idealnie zrównoważony koktajl, składający się z campari, czerwonego wermutu oraz ginu. Mimo, że bazuje na mocnych alkoholach, jest orzeźwiający, lekki i wręcz rześki.

Jak pić negroni?

Negroni doskonale pobudza apetyt – można go pić jako aperitif, ale równie chętnie wybierają go mężczyźni zamiast klasycznej wódki albo whiskey. Kobietom z kolei odpowiada jego rześkość, porcja i propozycja podania – z lodem i skórką pomarańczy. Nie jest przesłodzony, zbyt zdobny, ani za ciężki. Czerwony wermut jest zresztą bazą typowo damskich drinków, ale w negroni jego smak rozkwita. Jeśli negroni ma być podany jako „Welcom drink”, często rozrzedzany jest chlustem wody gazowanej.

Jak przygotować drink negroni?

Aby przygotować klasyczny drink negroni, nie jest potrzebny szejker – przygotuje się go bezpośrednio w szklance, w której ma być serwowany. Gin, campari i wermut należy wlać do szklanki w równych proporcjach, dokładnie wymieszać, dodać grubo kruszony lód oraz pół plasterka pomarańczy ze skórką. Jeśli ma być podawany w wersji klasycznej – najlepiej będzie wyglądał podany w niskiej szklance, z kolei jeśli ma być delikatniejszy i rozcieńczony wodą gazowaną – lepiej podać go w długiej szklance, z drobnymi kostkami lodu.

To wersja uproszczona pozwalająca bez specjalnych barmańskich akcesoriów i umiejętności przygotować tego klasycznego drinka w domu.

Jeśli jednak chcesz negroni przygotować tak jak robią to najlepsi barmani warto przepis urozmaicić. Profesjonalne akcesoria nadal nie są niezbędne, ale jeśli je masz to na pewno ułatwią przygotowanie. W efekcie otrzymasz istotną różnice w smaku, którą osobiście nazwałabym uszlachetnieniem. Dlaczego? Otóż dobrze zrobione negroni to także dwa istotne elementy, z których jeden dba o wydłużenie czasu w jakim drink utrzyma niską temperaturę bez ryzyka rozwodnienia, a drugi związany jest z prawidłowym wykorzystaniem pomarańczy.

Chcesz poznać szczegóły i zrobić negroni wg. najlepszego barmańskiego przepisu, który ty pokochasz, a goście będą zachwyceni? Zapraszamy na Negroni.pl gdzie znajdziesz przepis na drink negroni przygotowywany wg. najlepszej, szlifowanej latami, a zatem sprawdzonej receptury i praktyki barmańskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *